Prerađivači voća i povrća u Semberiji zadovoljni ovogodišnjom preradom | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prerađivači voća i povrća u Semberiji zadovoljni ovogodišnjom preradom

Prerađivači voća i povrća u Semberiji zadovoljni su ovogodišnjom preradom. Iako je sirovina za 20 odsto skuplja nego prošle godine, imali su dovoljne količine za preradu, a skoro sve gotove proizvode izvoze, i to na četiri kontinenta.

U firmi “Tanasić” ove godine preradiće 5.500 tona voća i povrća. Iako je sirovina bila skuplja za 20 odsto nisu imali problem da je nabave jer sve svoje obaveze prema poljoprivrednicima plaćaju na vrijeme. Zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede u prethodonom periodu izgradili su skladišni prostor i nabavili novu opremu.

Što se tiče nabavke opreme i mašina, sljedeće godine ulazimo u nabavku novih mašina koje će zamijeniti radnu snagu. Planiramo nabaviti dodatne zatvaračice za tegle kao i druge punilice za ajvar i džemove. Produktivnost osvajamo modernizaciojom i bez modernizacije nema napretka.

Istakao je zamjenik direktora Nemanja Tanasić.

Pročitajte još...   Heljda, dobra za čovjeka, pčele i zemljište

Dovoljne količine za preradu

Iako su na početku bili nepovoljni vremenski uslovi za proizvodnju sirovine jer je u maju mjesecu bilo 20 kišnih dana , a potom grad i olujno nevrijeme koji su uništili dosta zasada i u fabrici “Sava Semberija” uspjeli su obezbijediti dovoljne količine sirovine za preradu.Ono što nisu imali domaći proizvođači nabavli su u Srbiji,od toga najviše roge paprike.

Naš strateški cilj je da ostvarimo koheziju sa poljoprivrednim prerađivačima na obostrano zadovoljstvo i od toga ne odstupamo. Sve što možemo da učinimo, sve preuzmemo i platimo u dogovorenim rokovima. One stvari koje su do nas, brzina istovara i sve ostalo je maksimalno ekspeditivno.

Rekao je direktor fabrike “Sava Semberija” Stevan Filipović

Fabrika “Sava Semberija” ima široku lepezu proizvoda , čak 189 koji su proizvedeni na potpuno prirodan i zdrav način.

Šta je karakteristično za naš proizvod je da se samo radi pasterizacija putem temperaturea. U naše proizvode ne dodajemo nikakav konzervans, aditive, nikakve boje, arome. To je ono što nas je održalo sve ove godine. Znači, kvalitetan proizvod.

Navelo je tehnolog u fabrici “Sava Semberija” Milka Јanjić

Pročitajte još...   Na području Novog Grada proizvodnja povrća u porastu

Ovogodišnji plan bijeljineske fabrike “Sava Semberija” je da se preradi 8.000 tona sirovine što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za 25 odsto. Zahvaljujući ulaganjima u novu opremu, kupljeno je šest mašina, od kojih su automatske punilice za krastavace i papriku i automatske zatvaračice za tegle i flaše ubrzale proces, ali i kapacitet proizvodnje.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima

Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka