Drvoprerađivači bez sirovine, a izvoz sortimenata niko ne zaustavlja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Drvoprerađivači bez sirovine, a izvoz sortimenata niko ne zaustavlja

Domaćim drvoprerađivačima nedostaje sirovine, a stotine hiljada tona trupaca i ogrjevnog drveta ide prema regionu i EU. Najavljene zabrane izvoza i uvođenje takse za pojedine drvne sortimente još nema. Odluku treba da donese Savjet ministara na inicijativu resornih entitetskih ministarstava. Republika Srpska završila je svoj dio posla. Čeka se Federacija BiH.

 

Poslovanje domaćih drvoprerađivača, koji stvaraju dodatnu vrijednost, ometa nedostatak sirovine. Potrebe su skoro 2,5 puta veće od one količine koju dobiju od Šuma Srpske. Zato traže od nadležnih da što prije reaguju i da pokušaju riješiti ovaj problem.

A inicijativa o zabrani izvoza trupaca i uvođenja takse na izvoz ogrevnog drveta odavno je pokrenuta od resornih entitetskih ministarstava. Odluku treba da donese Savjet ministara. Republika Srpska završili je svoj dio posla, ali nema povratne informacije dokle se stiglo.

Mislim da je i njima, kao i nama, u interesu da sva drvna masa završi kod naših drvoprerađivača, a ne da se izvozi.

Izjavio je Goran Zubić iz Ministarstva poljoprivrede Srpske.

Pročitajte još...   Umjesto namještaja izvozimo ogrev

Republika Srpska problem izvoza oblovine pokušaće da riješi donošenjem izmjena zakona o šumama, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine. Otpremne listove za trupce moći će da izdaje samo Šume Srpske.Tako će kontrolisati gdje oblovina završava.

Pročitajte još...   Ministar Košarac: Evropskoj komisiji dostavljen popunjeni revidirani Upitnik za izvoz crvenog mesa

U Privrednoj komori podsjećaju da i sad postoji klauzula u ugovoru sa javnim preduzećem kako bi spriječili izvoz drveta onim kupcima koji drvo kupuju i preprodaju.

Postoji jedan član koji definiše da su Šume Srpske dužne da, ukoliko utvrde da kupac koji nabavlja drvne sortimente a ne prerađuje ga, dužne da ugovor raskinu.

Kaže Lazo Šinik iz Privredne komore Srpske.

Godišnja sječa u šumama Srpske je oko dva miliona kubika. U devet mjeseci ove godine iz BiH izvezeno je više od 19.000 tona trupaca i skoro 400.000 tona ogrevnog drveta.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)