Povećan izvoz drvnog sektora u prva dva mjeseca |
Agro vijesti

Povećan izvoz drvnog sektora u prva dva mjeseca

Izvoz drvnog sektora BiH u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 215.159.551 KM, što je za 6,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

izvoz drvnog sektora

Na sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Komore rečeno je da je u navedenom periodu ostvaren dobar izvozni rezultat, imajući u vidu da je bio dobar i u prva dva mjeseca lani.

U prošloj godini izvoz drvnog sektora iznosio je 1.312.850.909 KM ili 1,3 odsto manje nego u 2019. To je dosta dobro kada se imaju u vidu sve poteškoće sa kojima su se privrednici suočavali. Namještaj je u ukupnom izvozu učestvovao sa 44,1 odsto. Iznosio je 578.769.599 KM ili 3,1 odsto više nego 2019.

Ukupan uvoz drvnog sektora lani je iznosio 377.596.476 KM ili 11,9 odsto manje nego u 2019. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 347,7 odsto.

Pročitajte još...   Statistika: Prodaja poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama, II kvartal 2017.

Dobri rezultati

Na sjednici je konstatovano da su kompanije uložile velike napore da bi održali proizvodnju, uglavnom sačuvali zaposlene i ostvarili dobre izvozne rezultate, te da će zbog značajnog porasta cijena sirovina i repromaterijala, morati usklađivati prodajne cijena gotovih proizvoda, ali vodeći računa da budu konkurentne.

I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku. Doprinosi na plate su jako visoki, a mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije bile su simbolične za drvni sektor.

navode iz ove asocijacije.

Pročitajte još...   482.000 KM za razvoj šumarstva

Zbog orijentacije drvnog sektora na izvoz i velikih potencijala sa kojima raspolaže, Asocijacija je na ranijim sastancima donijela određene zaključke koji su upućeni nadležnim institucijama – Savjetu ministara, Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu inostranih poslova, te vladama entiteta.

Nažalost, nikakve odgovore Asocijacija nije dobila od navedenih institucija,osim par kontakata dobavljača posredstvom ambasada BiH u Turskoj, Danskoj, Mađarskoj, Španiji i Rumuniji.

navodi se u saopštenju.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''