Povećan izvoz drvnog sektora u prva dva mjeseca |
Agro vijesti

Povećan izvoz drvnog sektora u prva dva mjeseca

Izvoz drvnog sektora BiH u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 215.159.551 KM, što je za 6,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

izvoz drvnog sektora

Na sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Komore rečeno je da je u navedenom periodu ostvaren dobar izvozni rezultat, imajući u vidu da je bio dobar i u prva dva mjeseca lani.

U prošloj godini izvoz drvnog sektora iznosio je 1.312.850.909 KM ili 1,3 odsto manje nego u 2019. To je dosta dobro kada se imaju u vidu sve poteškoće sa kojima su se privrednici suočavali. Namještaj je u ukupnom izvozu učestvovao sa 44,1 odsto. Iznosio je 578.769.599 KM ili 3,1 odsto više nego 2019.

Ukupan uvoz drvnog sektora lani je iznosio 377.596.476 KM ili 11,9 odsto manje nego u 2019. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 347,7 odsto.

Pročitajte još...   Bezbjedniji usjevi uz preciznu prognozu

Dobri rezultati

Na sjednici je konstatovano da su kompanije uložile velike napore da bi održali proizvodnju, uglavnom sačuvali zaposlene i ostvarili dobre izvozne rezultate, te da će zbog značajnog porasta cijena sirovina i repromaterijala, morati usklađivati prodajne cijena gotovih proizvoda, ali vodeći računa da budu konkurentne.

I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku. Doprinosi na plate su jako visoki, a mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije bile su simbolične za drvni sektor.

navode iz ove asocijacije.

Pročitajte još...   Pad bh. izvoza mesa u Tursku

Zbog orijentacije drvnog sektora na izvoz i velikih potencijala sa kojima raspolaže, Asocijacija je na ranijim sastancima donijela određene zaključke koji su upućeni nadležnim institucijama – Savjetu ministara, Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu inostranih poslova, te vladama entiteta.

Nažalost, nikakve odgovore Asocijacija nije dobila od navedenih institucija,osim par kontakata dobavljača posredstvom ambasada BiH u Turskoj, Danskoj, Mađarskoj, Španiji i Rumuniji.

navodi se u saopštenju.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?