Najezda šakala i ostalih grabljivica – stočari u pomoć zovu i lovce | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Najezda šakala i ostalih grabljivica – stočari u pomoć zovu i lovce

Tek što se stišala vijest o pokolju desetak rasnih ovaca na imanju Željka Blagojevića u potkozarskom selu Grbavci, javnost su potresle fotografije poklanih ovaca na farmi Asima Šibića u Orahovi, na obroncima Prosare.

Seljani Orahovca

Psi lutalice, šakali ili vukovi, još uvijek se pouzdano ne zna, ostavljaju za sobom pravu pustoš.

Željko Blagojević kaže da je zaprepašten jer je ispuste za ovce i koze ogradio, o svemu vodi računa, ali ne vrijedi. Neophodna mu je podrška.

Dolazili su komunalci i postavili kaveze za pse lutalice. Očekujemo da i lovci krenu u akciju protiv štetočina, jer u Grbavcima više domaćina ima na stotine ovaca. Štete su nemjerljive, ne samo u finansijskom smislu, rekao je Blagojević.

Šakali desetkovali stado Asima Šibića u Orahovi

Kada je nekoliko dana kasnije  Asim Šibić, vrijedni Orahovljanin, krenuo u obilazak svoje moderne farme ovaca, ostao je zaprepašten. Na sve strane mrtve ovce, desetak ranjenih životinja tumara po oborima. U pomoć su mu pristigle komšije iz Orahove i susjedne Gašnice.

Pročitajte još...   Dubički lovci žitom zasijali 80 dunuma

Prizor je bio zaprepašćujući. Krv i mrtve ovce na sve strane. Odmah smo prikupili  mrtve i eutanizirali ovce kojima nije bilo spasa. One koje su imale šanse da prežive smo odvojili. Karakteristično je da su poklane ugrizom ispod uha u vrat. Lovac sam i mislim da tako kolju šakali. Oni kolju zvjerski sa posebnim nagonom, priča  Sejad Jahić, Asimov komšija i ugledni orahovski lovac.

Lovci pritekli u pomoć farmerima

Lovci iz Dubrava

Stočari su zatražili podršku od lovačkih udruženja. Šakali su se namnožili, noću se čuju i ispuštaju jezive krike. Tu su neprestano u blizini naselja i farmi. Specijalista za šakale je Ferid Čatak iz Dubrava, sela u Lijevče polju.

Ferid Čatak

Moja sekcija je zaista vrijedna i uspješna. Lani smo odstrijelili devet šakala i dosta lisica, te nekoliko kuna i divljih mačaka. Ove godine smo odstrijelili već jednog šakala. Ja sam do sada ubio pet primjeraka ove krvoločne zvijeri. Na taj način dajemo podršku stočarima, a njih je u Lijevče polju i Potkozarju dosta, rekao je Čatak.

Korak dalje otišli su lovci iz Lovačkog udruženja ‘Srna’ iz Srpca. Uveli su nagrade za svaki primjerak ubijene štetočine. Lovac koji dokaže da je odstrijelio šakala, lisicu ili drugog predatora dobija nagradu u mecima i na taj način se stimuliše.

Lovci iz Srpca

Organizujemo hajke i to uspješno. Lovci su ozbiljno shvatili ovu akciju i na sve strane ima odstrijeljenih šakala, od Kobaša do Bardače, Motajice ili Kukulja, rekao je Goran Savanović, predsjednik Lovačkog udruženja ‘Srna’ iz Srpca.

Stočari su zatražili podršku i od lokalne vlasti, inspekcije i drugih institucija, jer su i pored svih standarda koje su primijenili na vlastitim farmama, nemoćni u borbi sa predatorima.

Pročitajte još...   Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka

Za sada ‘koalicija’ sa lovcima  dobro funkcioniše i daje rezultate. Do početka proljetnih radova u poljoprivredi očekuje se da će tereni po Lijevče polju, Potkozarju i Posavini biti pročešljani još nekoliko puta.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro reportaže

Može se dobro živjeti od svog rada: Ovo je priča vrijednog Adina Gradašćevića iz Janje kod Bijeljine