Najviše izvozimo masti, ulja, voće i mlijeko | Agroportal.ba
Agro vijesti

Najviše izvozimo masti, ulja, voće i mlijeko

Bosna i Hercegovina u Evropsku uniju izvozi 39 odsto poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U zemlje CEFTA 35, Tursku oko 18, ostatak svijeta šest, a u EFTA dva odsto ovih proizvoda.

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su: masti, ulja, voće, mlijeko i mliječni, odnosno proizvodi od šećera i šećer. Te proizvodi na bazi žitarica i brašna, voda, povrće, proizvodi mlinske industrije i meso.

Prema Informaciji, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda tokom proteklih godina do 2018. godine bilježio je pozitivna kretanja i imao stalni trend povećanja, a vrijednost uvoza blago je smanjivana. Međutim, deficit je i dalje ostao veoma visok i  još nije manji od dvije milijarde KM. U 2018. godini ostvarena je vrijednost izvoza od 828 miliona, a uvoza tri milijarde KM.

U ukupnoj trgovini BiH sa inostranstvom u 2018, uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima udio oko 16, dok je udio izvoza poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu tek oko sedam odsto – navodi se u saopštenju Savjeta ministara BiH.

Pročitajte još...   Dug put svinjetini iz BiH do EU zbog vakcinacije

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Za investicije u ruralni turizam 2,55 miliona KM

Agro vijesti

Danas uplaćeni podsticaji za poljoprivrednike u Republici Srpskoj