Nedjelja , 5 Aprila 2020
Početak / Agro vijesti / U Srpskoj se ubrzano grade sistemi za navodnjavanje

U Srpskoj se ubrzano grade sistemi za navodnjavanje

Stručnjaci upozoravaju da će na našem području zbog klimatskih promjena u narednim godinama poljoprivrednicima mnogo veći problem biti suše nego poplave.

U Srpskoj je u toku izgradnja nekoliko sistema za navodnjavanje. Jedan od njih i u semberskom selu Donje Crnjelovo. Sistem koji će snabdijevati 511 hektara obradivih površina dio je šireg projekta navodnjavanja Semberije, kojim se planira obuhvatanje 11.000 hektara zemljišta.

U Crnjelovu su prokopani kanali i postavljene prepumpne stanice. Vlasnici njiva koje se nalaze na trasi sistema pozvani su da odrede gdje će biti priključak za njihove parcele. Tako bi sistem navodnjavanja bio optimalno iskorišćen.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu poljoprivrede RS, u toku je i izgradnja sistema za navodnjavanje na području Hercegovine, u Ljubinju i Trebinju, a u planu su i projekti navodnjavanja voćarskog kraja u Potkozarju i Lijevče polju.

Ministarstvo posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske svake godine sufinansira poljoprivrednicima nabavku opreme za navodnjavanje. Refundira oko 30 odsto troškova za nabavku ove opreme. Ove godine odobreni su svi pristigli zahtjevi za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje. 

Rekao je portparol ovog ministarstva Aleksandar Macanović.

Izvor: SrpskaInfo

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Brendiranje proizvoda od velikog značaja

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih …