Četvrtak , 4 Juna 2020
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Naložen odstrel divljih svinja zbog zaraze

Naložen odstrel divljih svinja zbog zaraze

Nakon potvrde da je u Srbiji registrovana afrička kuga svinja među domaćim proizvođačima povećan je oprez. Na terenu su pojačane mjere kontrole, na zahtjev resornog ministarstva.

Na području Gradiške, gdje se intezivnim svinjogojstvom bavi više od 150 farmera, postoji dodatna bojazan da opaku bolest osim divljih svinja mogu prenijeti i nekontrolisani uvozni kontigenti svježeg i prerađenog mesa.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, imajući u vidu pojavu afričke kuge svinja u Srbiji i štete na usjevima koje ova divljač pričinjava u Srpskoj, donijelo je jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištima, a posebno onima koja graniče sa Srbijom.

Situaciju u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske budno prati resorno ministarstvo, posredstvom resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. Farmerima se preporučuju preventivne biosigurnosne mjere.

Osim divljih svinja opasnost po stočni fond u posljednje vrijeme predstavljaju i medvjedi. Ministarstvo poljoprivrede svim lovištima u Srpskoj izdalo je obavještenje da se, bez obzira na lovostaj, može izvršiti vanredni odstrel pomenute divlje životinje, ako pričinjava štetu i predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, ali i imovinu.

Izvor: RTRS 

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Prve kontrole na području Semberije

Republički krizni centar za zaštitu od pojave svinjske kuge u Srpskoj najavio je prve mjere …