U Hrvatskoj pojačana kontrola držanja svinja | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Hrvatskoj pojačana kontrola držanja svinja

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede Hrvatske provodi pojačanu kontrolu držanja svinja u zatvorenim prostorima zbog pojave afričke svinjske kuge u Mađarskoj, gdje je počela eutanazija zaraženih životinja, prenose nezavisne.com

Svinje se moraju držati u zatvorenom i ograđenom prostoru da ne bi došle u kontakt sa divljima svinjama, objavilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede na svojoj internet stranici.

Pročitajte još...   Naložen odstrel divljih svinja zbog zaraze

Pojačane bobezbjednosne mjere podrazumijevaju kontrolu uzgoja svinja, posebno na otvorenom, uzorkovanje zbog laboratorijske pretrage, sprečavanje kontakta divljih svinja sa domaćim svinjama, ukidanje hranilišta za divlje svinje, pojačanu kontrolu tokom lova i rukovanja sa mrtvim divljim svinjama.

Ministarstvo poljoprivrede naredilo je da pojačan odstrijel divljih svinja u Hrvatskoj. Do 1. avgusta mora biti odstrijeljeno 2.500 grla, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte još...   Humanitarna akcija "Trojka iz bloka" - traktor za porodicu Božić

Uzgajivačima svinja upućen je poziv da se strogo pridržavaju pravila o označavanju, premještanju i prometu životinja, te vrše obveznu dezinfekciju vozila kojima prevoze žive životinje.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši