Za samo godinu dana drastično skočile cijene hrane | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za samo godinu dana drastično skočile cijene hrane

Izvoz mesa u rukama parlamenta

U Republici Srpskoj su, unazad godinu dana, cijene hrane drastično otišle gore. Neke namirnice poskupile su i za više od duplo, što je udar na životni standard mnogih građana koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem.

Sami građani kažu da iz dana u dan primijete neka nova poskupljenje pa se pitaju ima li kraja rastu cijena.

Cijene pomalo rastu, ali kad pogledate šta je sve i koliko poskupilo u posljednjih godinu dana, onda vidite da je to prevelik rast za naš standard. Ne znam kako će ovaj narod preživjeti ukoliko se nastavi ovako.

Najdrastičniji talas poskupljenja ove godine uslijedio je u drugoj polovini aprila, kada je bijeli luk na pijaci dostigao cijenu od deset KM. Čime je, na primjer, prešišao cijenu kilograma junetine sa kostima.

Svoj istorijski maksimum dostigle su i cijene drugog povrća, pa je vrećica od deset kilograma krompira za nepunu sedmicu sa devet poskupila na 15 maraka. Dok je cijena vrećice crnog luka za desetak dana skočila sa šest na čak 24 KM.

Kupus je u aprilu išao i do 2,4 KM, dok se kilogram u ovo doba prošle godine mogao kupiti za pola marke.

Kilogram svinjskog buta je sa sedam otišao na devet, dok je, u poređenju sa aprilom lane,  kilogram žive vage prasića sa 3,5  poskupio na čak sedam KM.

Za vrećicu krompira i luka 40 KM

Goran Dakić, predsjednik prijedorskog Udruženja ugostitelja „Horeka“, koji je i vlasnik restorana u ovom gradu, kaže da su cijene povrća veće nego ikad.

Pa, samo jedna vrećica krompira i jedna vrećica luka ukupno koštaju 40 KM?! Već 20 godina držim restoran. Povrće nikad nije bilo skuplje, i to ono koje građani koriste svakodnevno. Skupe su i paprike, paradajz, krastavac, ali bez krompira i luka se, jednostavno, ne može. Takođe, i cijene mesa su otišle gore.

I trgovci potvrđuju da je unazad godinu dana u Srpskoj, praktično, sve poskupilo, a posebno voće i povrće, za koje tvrde da nikad nije bilo skuplje.

S druge strane, cijene ostalih prehrambenih namirnica u Srpskoj su za godinu dana, linearno, otišle za nekih deset odsto. Jedan od razloga su, svakako, i poskupljenja goriva koja su posebno bila aktuelna lane.

Kaže za naš list predsjednik Asocijacije samostalnih trgovinskih radnji banjalučke regije.

Pročitajte još...   Miroslav danju prodaje voće i povrće, a noću spava ispod štanda

Podsjetimo, od 1. februara lane, kada je počeo da se primjenjuje izmijenjeni Zakona o akcizama, cijena goriva je povećana bar u šest-sedam navrata.

Od tada, pa do septembra, vozači su na razlici u cijeni za rezervoar od 50 litara morali da izdvoje čak 20 KM više. U ovom periodu, vreća brašna je poskupila za oko 2,5 KM. A hljeb za 20 feninga.

Računica pokazuje da su, za tek nešto više od pola godine, jednu porodicu u Srpskoj 45 hljebova, jedna vreća brašna i jedan rezervoar goriva, mjesečno dodatno koštali najmanje 30 KM.

Sve krenulo od goriva

Nakon što su se poskupljenja goriva zakotrljala, već u aprilu lane je u RS poskupila i velika većina proizvoda u prodavnicama, marketima i pekarama. Cijene prehrambenih namirnica i ostalih roba široke potrošnje u marketima su u prosjeku otišle za 15 pfeniga. Dok su pojedini pekarski proizvodi poskupili za čak 25 odsto.

U udruženjima potrošača naglašavaju da su nekadašnja tiha poskupljenja, koja podrazumijevaju skok cijena za par pfeniga, unazad godinu-godinu i po dana, postala više nego očigledna.

S obzirom na prilično loš standard većine građana, i najmanje poskupljenje je veliki udar na njihove kućne budžete. Možda i nije toliko strašno kad neki proizvod poskupi. Na primjer, za desetak pfeniga, ali kad tokom jedne godine cijena istog proizvoda ode nekoliko puta. To je već problem.

Ističe izvršna direktorka prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ Murisa Marić.

Pročitajte još...   Pandemija srezala promet na pijacama

U poređenju sa cijenama hrane koje su bile sktuelne prije godinu i po dana, građani danas suočavaju sa drastičnim poskupljenjem tih proizvoda.

Poljoprivrednici upozoravaju da nas, po svemu sudeći, čekaju još teža vremena. S obzirom na činjenicu da su naša sela  sve praznija. Štale bez stoke, oranice neobrađene.

Sve skuplje nego lane

Zvanična statistika pokazuje da je, u odnosu na mart 2018, u istom mjesecu ove godine kupus, na primjer, poskupio za čak 2,2 puta. Kilogram ovog povrća u martu je koštao 1,74 KM.

Analiza Zavoda za statistiku RS pokazuje da je od marta lane do istog mjeseca ove godine, cijena kilograma krompira sa 0,99 skočila na 1,3 marke. Crnog luka sa 0,96 na 1,74 KM.

Nije teško izračunati da smo u poređenju sa istim periodom 2018, krompir u martu plaćali za 31. Crni luk za čak 81 odsto više.

Takođe, paprike su su, u odnosu na prošlu godinu, u martu bile skuplje za 0,33. A paradajz za 0,44 KM.  U međuvremenu, gore su otišle i cijene mnogih drugih prehrambenih namirnica.

Tako je, u pomenutom periodu, u Srpskoj kilogram riže poskupio za 0,2 KM. Kilogram polubijelog pšeničnog hljeba za 0,13,. Kilogram makarona za 0,14, tvrdog žutog sira za 0,6 KM, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu