Srbija zabranila uvoz hrane životinjskog porijekla iz Mađarske | Agroportal.ba
Agro vijesti

Srbija zabranila uvoz hrane životinjskog porijekla iz Mađarske

U Mađarskoj je otkriven prvi slučaj Afričke kuge svinja kod divljih svinja, a u cilju sprečavanja unošenja uzročnika ove bolesti na područje Srbije na snazi je mjera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porijekla iz Mađarske, prenose nezavisne.com

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede Srbije, veterinarska inspekcija će u narednom periodu vršiti pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porijekla na svim mjestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane.

Posebno se skreće pažnja potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog porijekla na mjestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije, a za držaoce svinja najvažnije je da spriječe bilo kakav kontakt sa divljim svinjama.

Pročitajte još...   Skoro 80% hrane koju pojedemo dolazi iz uvoza

Zabrana kontakta sa divljim svinjama posebno se odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posjećuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama.

U narednom periodu preduzimaće se više zakonom propisanih mjera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porijekla iz Mađarske.

Pročitajte još...   U Bijeljini održano predavanje za unapređenje stočarstva

Veterinarske stanice i veterinarski instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intezivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigao nivo preventivnih i biosigurnosnih mera i spriječilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja.

O prvom slučaju Afričke kuge svinja kod divljih svinja u Mađarskoj Srbiju je obavijestio nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbjednosti hrane Mađarske, po obavještenju EU i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka

Komentariši