Nedimović i Ljajić danas u Turskoj | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nedimović i Ljajić danas u Turskoj
Ministar poljoprivrede Republike Srbije, Branislav Nedimović najavio je da će, zajedno sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, danas otputovati u Ankaru, kako bi razgovarali o kvotama za 2019. godine za izvoz goveđeg mesa u Tursku, prenosi agropress.

Imamo bescarinski izvoz, a (u srijedu) ćemo razgovarati o kvotama za 2019, da povećamo izvoz jer to možemo, imamo fond za to, ali moramo da radimo na reproduktivnom materijalu. Moramo da nađemo balans, zato radimo sa Ministarstvom trgovine kako ne bismo napravili poremećaj. Imamo potencijal, narednih godina rašće tržište goveđeg mesa, rekao je Nedimović, navodeći da će biti dovoljno mesa za domaće potrebe.

Kako je istakao, razgovaraće se i o suncokretovom ulju, a za izvoz će biti i dovoljno pšenice i kukuruza, čiji je rod bolji nego prethodnih godina.

Pročitajte još...   Nedimović i Pašalić o ukidanju vakcinacije protiv svinjske kuge

Nedimović je ocjenio da je ova sezona bila ekstremna za poljoprivrednike zbog velikog broja kišnih dana i grada, ali da žitarice nisu stradale.

Žetva pšenice je završena prije 10 – 15 dana, prinosi su dobri, premda je kvalitet bio lošiji u nekim dijelovima zemlje. Za izvoz ostaje oko dva miliona tona pšenice, a, kako je istakao ministar, dobro je za ratare što nema dovoljno pšenice na svjetskom tržištu.

Ministar Nedimović ističe da je primljen i poziv iz Izraela, kako bi se razgovaralo i o izvozu u tu zemlju.

Pročitajte još...   Cijena soje dostigla istorijski rekord

U ponedeljak je donešen “Nacionalni plan ruralnog razvoja”, koji podrazumjeva projekcije za 2018, 2019. i 2020. godinu, a cilj je, kako je pojasnio Nedimović, da se napravi predvidljiv sistem, kako bi poljoprivrednici znali da li da očekuju subvencije, sredstva iz fondova EU.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)