Peradari korak bliže evropskom tržištu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Peradari korak bliže evropskom tržištu
Domaći peradari korak su bliže izvozu piletine na tržište Evropske unije jer je usvojen standard o kontroli bakterije kampilobakter koja najčešće “napada” meso živine, piše glassrpske.

Iako još nije poznat tačan datum kada bi prvi šleperi pilećeg mesa i jaja proizvedenih na domaćim farmama krenuli ka evropskoj trpezi, BiH je ispunila još jedan od uslova. Savjet ministara BiH sredinom ovog mjeseca, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH usvojio je izmjene Pravilnika o mikrobiološkim kriterijumima za hranu. Kkontrola bakterije obezbijeđena je uz podršku Farma dva projekta za razvoj tržišne poljoprivrede.

Kampilobakter, koji je jedan od najvećih uzročnika trovanja hranom u Evropi, najčešće se dovodi u vezu s pilećim mesom, a uspostavljanje ovog mikrobiološkog kriterijuma u BiH, koji se u EU primjenjuje od 1. januara, predstavlja iskorak u procesu otvaranja tržišta za domaće peradare, saopšteno je iz Farma dva projekta.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH su rekli da je donošenjem izmijenjenog Pravilnika BiH prati zakonodavstvo EU i obezbjeđuje usaglašenost propisa iz ove oblasti što omogućava pravne preduslove za zaštitu zdravlja potrošača i ravnopravan tretman domaćih proizvođača na tržištu.

Pročitajte još...   Malim proizvođačima kraći put do kupaca

Direktor kompanije “Agreks” iz Donjeg Žabara, Predrag Miličić ističe da domaći proizvođači mesa i peradi već dugo čekaju na otvaranje granica jer bi im to mnogo značilo.

Izvoz u EU dao bi zamah peradarstvu jer svako otvaranje tržišta povećava prodaju čime se stvaraju uslovi za rast proizvodnje, ali i za zapošljavanje. Prema procjenama izvoz bi trebalo da poraste za 20 do 30 odsto, rekao je Miličić.

Inspektori Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu Evropske komisije kontrolisali su od 26. septembra do 6. oktobra lani sektor peradarstva u BiH, a ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tada je rekao da očekuje da će zvanični izvještaj stići za tri sedmice i da će time domaće kompanije, “Madi”, “Ovako”, “Brovis” i “Agreks” dobiti dozvolu za izvoz pilećeg mesa i jaja na evropsko tržište, međutim BiH još nije dobila zeleno svjetlo.

Pročitajte još...   Tri milijarde otišle na uvoz hrane

Bakterija

Stručnjaci smatraju da je glavni put prenosa kampilobaktera na ljude putem hrane, odnosno prvenstveno putem toplinski nedovoljno obrađenog pilećeg mesa, a ova bolest može se prenijeti i putem neprokuvanog mlijeka i zagađene vode.

Broj oboljelih od kampilobaktera znatno je povećan u posljednjih deset godina, zbog čega je EU uvela nove higijenske standarde zaštite, kazali su u Farma dva projektu.

 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?