Neophodna zaštita domaće proizvodnje u Semberiji | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Neophodna zaštita domaće proizvodnje u Semberiji

Semberski poljoprivrednici spremni su za tržišnu utakmicu sa konkurencijom tako što unaprijeđuju poljoprivrednu proizvodnju i uvode moderne tehnologije, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Navode da podsticaje koje dobijaju mnogo znače, ali i da se nadaju da će u narednom periodu biti omogućena koncesija državnog zemljišta.

Ističu da se mora zaustaviti prekomjerni uvoz, osnažiti zadrugarstvo i uvesti “klastere” radi veće konkurentnosti na tržištu.

Poljoprivredna proizvodnja jedan je od strateških pravaca razvoja Semberije gdje je registrovano više od 13.000 poljoprivrednih gazdinstava. Godišnje se na ovom području proizvede 12.500 bikova kao i 100.000 tovnih svinja.

Podsticajne mjere Vlade RS dovele su do zavidnih rezultata i to gdje su mala poljoprivredna gazdinstva prerasla u komercijalna. Stabilna su i samoodrživa, a među njima je i porodica Arsenović, koja se bavi povrtarstvom, ratarstvom i stočarstvom.

Pročitajte još...   Počela isplata 200.000 KM poljoprivrednicima

Jovan Arsenović iz sela Batković kaže da njegovo poljoprivredno gazdinstvo ostvari godišnje oko 25.000 KM podsticaja.

Najviše novca dobijemo za proizvodnju mlijeka, priplodne junice i tov junadi. Te pare koristimo za kupovinu obradive zemlje i mehanizacije, kaže ovaj uspješni poljoprivrednik.

Arsenovići obrađuju 350 dunuma zemljišta, a pošto planiraju da proširuju stočni fond, povećaju broj muznih grla i junadi za tov i priplod potrebno im je još 500 dunuma. Do zemlje, međutim, nije lako doći jer je zakup nesiguran, pa čekaju da se počne dijeliti državno zemljište.

Poljoprivrednici navode da bi im od koristi bila i elektrifikacija oranica, jer su ljetos potrošili oko 2.000 litara goriva za navodnjavanje. Kada bi pumpe za zalijevanje pokretali električnom energijom smanjili bi troškove, smatra Dragan Arsenović koji je ovog ljeta navodnjavao sedam hektara oranica.

Kada bi mogli da obezbijedimo navodnjavanje za sve oranice imali bismo veću računicu. Moja procjena za nekih 20 do 30 odsto bila bi jeftinija proizvodnja, kaže Dragan.

Jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje jeste i spriječavanje prekomjernog uvoza, upozorava veterinar Dragan Knežević.

Treba donijeti odluku da se u određenom periodu kad domaći poljopivredni proizvodi stižu na tržište, zabrani uvoz istih iz drugih zemalja. Pri tome možemo izbjeći nesuglasice vezano za CEFT-a sporazum i sve druge regionalne sporazume koji su potpisani, kaže Knežević.

Osnažiti zadrugarstvo

U narednom periodu se i osnaživanjem zadrugarstva i promovisanjem i uvođenjem klastera može postići veća konkurentnost na tržištu i unaprijediti poljoprivreda, koja ide uzlaznom putanjom.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pokrenuta savremena proizvodnja jaja i pilića u Kalesiji

Agro vijesti

Sedmica povoljna za poljoprivredne radove na otvorenom