Petak , Oktobar 18 2019
Početak / Agro vijesti / Nepovoljna godina za brčanske voćare

Nepovoljna godina za brčanske voćare

Poljoprivrednici iz distrikta Brčko godinama podižu savremene voćnjake u koje konstanto ulažu. Ističu da plasman nije problem, ako se uzgoji kvalitetno voće u dovoljnim količinama, koje izbriljivo tržište zahtijeva.

Međutim problem je loša godina, koja se odrazila na proizvedne količine, a dijelom i na kvalitet proizvoda.

Pod gustim zasadom kruške, Svetislav Duvnjak podigao je hektar voćnjaka sa 2.500 stabala sorti karmen, viljamovka i aBefetel. Ističe da su ove godine vremenski uslovi najveći problem.

Ove godine je bilo previše kiše u odnosu na prošlu godinu, tako da je rod tri puta manji.

Vlado Stokić pod zasadom šljive i dunje ima dva hektara. Kaže da topli dani obećavaju da bi voće koje tek treba da uđe u fazu razvoja i zrenja, moglo dati dobar rod.

Ova sezona nije naročito pohvalna za uzgoj voća. Sa šljivom se prošlo prilično loše, s tim što je rod znatno umanjen zbog nepovljnih vremenskih prilika. Dok je plod dunje zadovoljavajući.

Inženjer voćarstva Dragiša Dragičević ističe da voćari zbog promjenjivih vremenskih uslova imaju problem u proizvodnji, jer oni pogoduju razvoju biljnih bolesti i najezdi štetočina.

Kaže da tome doprinose temperature od 30 stepni Celzijusovih i najavljene padavine narednih dana. Zbog toga, ističe, moraju da upozore voćare i ostale poljoprivredne proizvođače da poslije svake kiše pregledaju svoje voćnjake i vinograde, i blagovremeno i prvenetivno djeluju.

U Brčkom je evidentirano 500 voćara, koji ispunjavaju definisane propise da sa ostalim poljoprivrednim proizvođaačima, konkurišu za raspodjelu podsticajnih sredstava, koji za ovu sezonu iznose oko 12 miliona KM. Dok se za plasman proizvoda, svako snalazi na svoj način.

Izvor: RTRS 

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Pašalić: Uspješna sezona u voćarstvu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas tokom posjete voćnjacima …