Nepovoljna godina za brčanske voćare | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nepovoljna godina za brčanske voćare

Poljoprivrednici iz distrikta Brčko godinama podižu savremene voćnjake u koje konstanto ulažu. Ističu da plasman nije problem, ako se uzgoji kvalitetno voće u dovoljnim količinama, koje izbriljivo tržište zahtijeva.

Međutim problem je loša godina, koja se odrazila na proizvedne količine, a dijelom i na kvalitet proizvoda.

Pod gustim zasadom kruške, Svetislav Duvnjak podigao je hektar voćnjaka sa 2.500 stabala sorti karmen, viljamovka i aBefetel. Ističe da su ove godine vremenski uslovi najveći problem.

Ove godine je bilo previše kiše u odnosu na prošlu godinu, tako da je rod tri puta manji.

Vlado Stokić pod zasadom šljive i dunje ima dva hektara. Kaže da topli dani obećavaju da bi voće koje tek treba da uđe u fazu razvoja i zrenja, moglo dati dobar rod.

Ova sezona nije naročito pohvalna za uzgoj voća. Sa šljivom se prošlo prilično loše, s tim što je rod znatno umanjen zbog nepovljnih vremenskih prilika. Dok je plod dunje zadovoljavajući.

Inženjer voćarstva Dragiša Dragičević ističe da voćari zbog promjenjivih vremenskih uslova imaju problem u proizvodnji, jer oni pogoduju razvoju biljnih bolesti i najezdi štetočina.

Pročitajte još...   Odobren novac za vođenje stečajnog postupka nad D.D. "Novi Bimeks"

Kaže da tome doprinose temperature od 30 stepni Celzijusovih i najavljene padavine narednih dana. Zbog toga, ističe, moraju da upozore voćare i ostale poljoprivredne proizvođače da poslije svake kiše pregledaju svoje voćnjake i vinograde, i blagovremeno i prvenetivno djeluju.

U Brčkom je evidentirano 500 voćara, koji ispunjavaju definisane propise da sa ostalim poljoprivrednim proizvođaačima, konkurišu za raspodjelu podsticajnih sredstava, koji za ovu sezonu iznose oko 12 miliona KM. Dok se za plasman proizvoda, svako snalazi na svoj način.

Pročitajte još...   Led ipak prouzrokovao štetu na poljoprivrednim usjevima na istoku Distrikta

Izvor: RTRS 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Košarac i ambasador Koč o nastavku izvoza mesa goveda iz BiH u Tursku

Agro vijesti

Mirisni putevi – nova turistička atrakcija u Hercegovini