Malina sve skuplja, nema ko da je uzgaja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Malina sve skuplja, nema ko da je uzgaja

maline

Pojedini otkupljivači malina u Republici Srpskoj uzgajivačima su ponudili cijenu malina koja se kreće oko 3,30 KM po kilogramu, što je više nego lani, a na skok cijene uticao je slabiji rod usljed loših vremenskih uslova.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da je ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uslova dosta manji rod svih voćnih vrsta, pa tako i malina, međutim, kako on tvrdi, trenutno vrijeme je uticalo da kvalitet maline bude dobar.

Rod je podbacio, kao i kod sveg ostalog voća, ali je rod kvalitetan, što će se amortizovati dobrom cijenom i biće je lako prodati. Velika je sreća kada proizvodi odmah nađu tržište i prodaju se, to je veliki uspjeh za proizvođače.

Kaže Dojčinović.

On ističe da se pojedini proizvođači bune jer smatraju da bi cijene trebalo da budu veće, ali kako kaže, cijena od tri do 3,5 KM je izuzetno dobra i nema potrebe da se bilo ko žali.

Otkupljivači su uglavnom objavili cijene oko 3,30 KM, u Srbiji se kilogram plaća četiri KM, te proizvođači traže da se izjednače sa Srbijom, ali mislim da je i kod nas cijena izuzetno dobra.

Rekao je Dojčinović.

Dobrisav Blagojević, član Udruženja malinara “Vilamet” i član Skupštine ovog udruženja, kaže da je u Bratuncu jedna hladnjača ponudila cijenu maline od tri KM. Ističe da je rod manji nego lani, skoro pa prepolovljen, ali da je kvalitet kod većine proizvođača dobar u zavisnosti na koji način su tretirali svoje maline.

To je uticalo i na otkupnu cijenu ove godine, ona neće biti ispod tri KM, te se već traži cijena od četiri KM. Sljedeće godine cijena malina će biti daleko veća, jer malina nema, prinosi su sve manji i hladnjače su praznije.

Kaže Blagojević i dodaje da u ovom trenutku koliko god da se proizvede, sve se odmah i otkupi.

Pročitajte još...   Za poljoprivrednu proizvodnju obezbijeđeno 10 miliona KM

Pojasnio je da maline uzgaja 34 godine i da će malina biti sve skuplja, jer nema ko da je uzgaja.

Mojoj djeci to ne pada na pamet da rade, omladina je otišla po svijetu, mi koji smo ostali na njivama radimo i od toga živimo, ali za 10 godina hladnjače će ovdje moći samo ‘golubove’ otkupljivati.

Rekao je Blagojević.

Ističe da je cijena lani bila 2,5 KM po kilogramu, a da sada nije ispod tri KM. 

Cijena malina u Njemačkoj je za 200 grama četiri evra, ako neko ne može meni da plati te tri KM po kilogramu, to je loše. Svi nas gule, jednog dana mi seljaci nećemo više ništa uzgajati zbog svega toga i svi će biti na propasti.

Dodao je da nema velikih količina maline ove godine na našem prostoru.

Imali smo sušnu jesen, sušnu zimu i proljeće koje je bilo takvo da je uticalo da malina nema. Imam dva malinjaka, jedan je izuzetno loš, ali je drugi dobar.

Mićo Stanojević iz Poljoprivredne zadruge “Argos” iz Bratunca, koji otkupljuje maline i ima hladnjaču od 300 tona, kaže da još nisu formirali konačnu cijenu, ali se zna da ona neće biti ispod tri KM po kilogramu.

Pročitajte još...   Radiša obrađuje 82 hektara zemlje

Cijena zavisi od ponude i tražnje, te da li je malina rodila ove godine ili nije, na nju utiču vremensku uslovi. Cijena prošle godine je bila 2,5 KM, sada je za 20 odsto skuplje. Na skok cijene maline je uticalo to što ona nije rodila. Mi pokrivamo područje Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice.

Pojasnio je Stanojević.

On je istakao da su neki otkupljivači već saopštili cjenu od tri KM po kilogramu, te da nije upućen da se neko žalio na tu cijenu od proizvođača.

Cijena je bolja nego prošle godine. Ja još nisam objavio konačnu cijenu, pratim cijenu kod drugih otkupljivača i moja cijena neće odstupati od toga. Proizvođačima sam rekao da će cijena biti od tri KM do 3,30 KM.

Rekao je Stanojević.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?