Grašak opstao i pored teškog nevremena | Agroportal.ba
Agro vijesti

Grašak opstao i pored teškog nevremena

Loše vrijeme omelo je i žetvu graška. Prinos je manji od očekivanog, a ulaganja su zbog vremenskih neprilika bila povećana. Nakon žetve zemljište se priprema za sjetvu soje. Proizvodnja na 24 hektara PD ”Semberija” ugovorena je za fabriku “Sava Semberija”.

Prestanak padavina iskoristili su da završe žetvu graška koji odmah s njive ide u preradu. Radili su od jutra do mraka. Grašak je lošijeg kvaliteta u odnosu na period prije kiše, a prinos manji od očekivanog.

Šef Ratarske proizvodnje Dragiša Aleksić pojašnjava da je prinos od 5 do 5,5 tona po hektaru.

Imali smo relativno sušno proljeće, a naš sistem za navodnjavanje nije mogao da isporuči vode koliko je bilo potrebno ovom povrću. Onda smo imali kišni period, tako da sve to odrazilo na kvalitet ovogodišnjeg graška, istakao je Aleksić.

Teško sačuvati rod

Aleksić kaže da je bilo teško sačuvati ovogodišnji rod od korova, biljnih bolesti i štetočina.

Tokom sjetve smo morali štititi parcele od ptica. Morali smo i pojačati mjere zaštite od insekta, korova. Sve to iziskuje dodatna sredstva, pa se ulaganja povećavaju, a samim tim i cjelokupna proizvodnja, naglašava Aleksić.

U Prehrambenoj industriji „Sava Semberija“ kažu da su do sada preuzeli 60 tona graška od dogovorenih 150, što je za 40 odsto manje od planiranih količina.

Teška je godina za proizvođače, ali i prerađivače, koji su zbog prekida žetve kasnili i s preradom, ocjenjuje direktor ove bijeljinske fabrike Stevan Filipović.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica

1 Comment

Comments are closed.