Žetva pšenice počinje, otkupne cijene nema | Agroportal.ba
Agro vijesti

Žetva pšenice počinje, otkupne cijene nema

“Žetva pšenice počinje, a otkupne cijene nema. Dok poljoprivrednici najavljuju proteste, iz Gradske uprave Bijeljina na sastanak pozivaju predstavnike nadležnih institucija. Odazvali se ili ne, sastanak će biti svakako održan sa poljoprivrednicima i mlinsko pekraskim proizvođačima kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje.”

Izjavio je ovo u Jutarnjem programu BN TV, Sreten Vučković, načelnik Odjeljenje za poljoprivredu u Bijeljini, dodajući da je svake godine isti scenario.

“Poljoprivrednici u neizvjesnosti da li će im se njihov rad isplatiti. Žetva počinje, a cijena otkupa još nije poznata. Iz Gradske uprave Bijeljina uputili su poziv na sastanak ministarstvu poljoiprivrede RS, predsjedniku Vlade, kao i ministrarsvtu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa”, kazao je Vučković i dodao:

Pročitajte još...   Cijene žitarica 06.09. – 10.09.2021.

“Odgovor je stigao samo iz ministarstva poljoprivrede u kome se navodi da Gradska uprava treba da se bavi drugim poslovima, da to nije njena nadležnost te da je pšenica berzanska roba, a ne strateški proizvod.”

Kako kaže, to je malo neozbiljno, valjda toliko znamo da je pšenica berzanska roba, ali isto tako pšenica je naš strateški proizvod i zahtjeva jedan ozbiljan pristup.

On je prokomentarisao i ideju Milorada Dodika o formiranju zajedničkih robnih rezervi sa Srbijoim nazvavši je populističkom.

Pročitajte još...   Na bari Tišina održano takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

„Prije svega to sa pravne strane nije moguće. Imali smo mi Robne rezerve. Već godinama sugerišemo da se ponovo oforme robne rezerve, međutim od toga nema ništa.

Robne rezerve su sedam, osam godina u stečaju, desetine miliona maraka u gubitku. Međutim, za razliku od Srbije gdje su oni koji su počinili malverzacije završili u zarvoru, kod nas to nije slučaj“, kaže Vučković.

U narednih desetak dana, najavljuje Vučković, u primjeni će biti Pravilnik o podsticajima, nakon čega će poljoprivrednici moći da podnose zahtjeve.

 

(rtvbn.com)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko