Praznik maline u Bratuncu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Praznik maline u Bratuncu

Više od stotinu izlagača iz Republike Srpske, Srbije i Italije okupilo se na dvodnevnom Međunarodnom sajmu poljoprivrede, privrede i turizma “Dani malina – Bratunac 2024”.

Kolika će biti otkupna cijena malina i kupina na veliko – glavno je pitanje i ovogodišnjeg sajma. Mnogi proizvođači ističu činjenicu manjka radne snage i povećanja troškova repromaterijala.

Proizvođači Zoran Savić i Dragan Vasiljević ističu da su ulaganja velika, te da očekuju cijenu od pet do šest KM za kilogram ovog voća.

Osim otkupne cijene, proizvođači su na sajmu imali priliku, da se kroz stručna predavanja upoznaju s agrotehničkim mjerama zaštite, ali i sa finalizacijom i preradom voća.

Pročitajte još...   Izvoz povrća iz BiH manji

Organizator sajma je opština Bratunac uz podršku Ministarstva spoljne trgovine u Savjetu ministara i Vlade Republike Srpske kaja je ove godine izdvojila 200.000 KM premija za bratunačke malinare.

Načelnik Bratunca Lazar Prodanović rekao je da su Dani maline važna manifestacija za ovu opštinu, prije svega, imajući u vidu činjenicu da je zahvaljujući proizvodnji maline ekonomski ojačano više od hiljadu ovdašnjih domaćinstava.

Pročitajte još...   Završen javni poziv: Kakvo je interesovanje poljoprivrednika za kapitalna ulaganja

Resorni ministar u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da su proizvodni kapaciteti impozantni, više od 2.000 tona, te pohvalio međunarodni karakter ove manifestacije.

Tokom dva sajamska dana, održana su i razna takmičenja, kotlićijade, izložbe pasa, prezentacija domaće radinosti i specijaliteta od maline i drugog voća.

Organizator sajma je opština Bratunac uz podršku Vlade i Privredne komore Republike Srpske.

 

(rtrs.tv)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko