Voćarima Brčko distrikta i BiH potrebna pomoć kod izvoza voća | Agroportal.ba
Agro vijesti

Voćarima Brčko distrikta i BiH potrebna pomoć kod izvoza voća

Voćari Brčko Distrikta i Bosne i Hercegovine, osim brige kako doći do što boljeg kvaliteta voća štiteći voćnjake od mraza, grada i suše, sada se susreću sa problemima u brzom transportu do kupaca u Evropi.

Na graničnim prelazima sa Hrvatskom, gdje je dogovoren izvoz, nadležne službe sa hrvatske strane ne rade 24 časa. Zahvaljujući izvoznicima “Maočanka komerc” iz Maoče, “Soff” i “Agrofruit” iz Šatorovića, brčanska šljiva našla je svoje mjesto na rafovima evropskih marketa, što je velika promocija Brčko Distrikta.

Pročitajte još...   Drugi međunarodni kongres o pčelarstvu u Gradačcu

Brčanski izvoznici zajedno sa svojim kooperantima uspijevaju da sa kvalitetom zadovolje sve probirljivije ukuse evropskih potrošača. Posao sa voćem je rizičan gdje je svježina konzume šljive presudna, a da bi održali tu svježinu, voće se mora brzo transportovati.

Na ulazu u Evropsku Uniju, fito-sanitarna inspekcija u Hrvatskoj radi od 7 do 15 časova, dok vikendom ne radi.

Potrebno je da se ministarstva diplomatskim linijama uključe u rješavanje i pokušaju da administracija na graničnim prelazima u Hrvatskoj produži radno vrijeme, posebno u vrijeme izvoza sezonskog konzumnog voća. Ako se hitno ne riješi pitanje radnog vremena, voćari će imati velike gubitke, izvoznici će izgubiti kupce koji su teškom mukom stečeni.

Pročitajte još...   Kiša i mraz zagorčali med

Nadamo se da će nadležna ministarstva svojim angažovanjem pomoći da se bosansko- hercegovačko voće što prije nađe u Evropi, ističu iz Voćnog kluba Brčko Distrikta BiH.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Agroanalitičar Žarko Galetin savjetuje ratare da sačekaju sa prodajom žita

Agro vijesti

Oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa