Voćarima Brčko distrikta i BiH potrebna pomoć kod izvoza voća | Agroportal.ba
Agro vijesti

Voćarima Brčko distrikta i BiH potrebna pomoć kod izvoza voća

Voćari Brčko Distrikta i Bosne i Hercegovine, osim brige kako doći do što boljeg kvaliteta voća štiteći voćnjake od mraza, grada i suše, sada se susreću sa problemima u brzom transportu do kupaca u Evropi.

Na graničnim prelazima sa Hrvatskom, gdje je dogovoren izvoz, nadležne službe sa hrvatske strane ne rade 24 časa. Zahvaljujući izvoznicima “Maočanka komerc” iz Maoče, “Soff” i “Agrofruit” iz Šatorovića, brčanska šljiva našla je svoje mjesto na rafovima evropskih marketa, što je velika promocija Brčko Distrikta.

Pročitajte još...   Nove optužnice za korupciju u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Brčanski izvoznici zajedno sa svojim kooperantima uspijevaju da sa kvalitetom zadovolje sve probirljivije ukuse evropskih potrošača. Posao sa voćem je rizičan gdje je svježina konzume šljive presudna, a da bi održali tu svježinu, voće se mora brzo transportovati.

Na ulazu u Evropsku Uniju, fito-sanitarna inspekcija u Hrvatskoj radi od 7 do 15 časova, dok vikendom ne radi.

Potrebno je da se ministarstva diplomatskim linijama uključe u rješavanje i pokušaju da administracija na graničnim prelazima u Hrvatskoj produži radno vrijeme, posebno u vrijeme izvoza sezonskog konzumnog voća. Ako se hitno ne riješi pitanje radnog vremena, voćari će imati velike gubitke, izvoznici će izgubiti kupce koji su teškom mukom stečeni.

Pročitajte još...   Sve veći broj ekoloških katastrofa u BiH

Nadamo se da će nadležna ministarstva svojim angažovanjem pomoći da se bosansko- hercegovačko voće što prije nađe u Evropi, ističu iz Voćnog kluba Brčko Distrikta BiH.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije