Petak , 21 Februara 2020
Početak / Agro vijesti / Zabrana izvoza TRUPACA van teritorije Srpske bez efekta

Zabrana izvoza TRUPACA van teritorije Srpske bez efekta

Odluka Vlade Republike Srpske o privremenoj zabrani prometa trupaca izvan teritorije RS se ne poštuje, o čemu svjedoči i podatak da je inspekcija kaznila dva preduzeća zbog izvoza u inostranstvo, piše blic.rs

Foto: Siniša Pašalić

Inače, izvoznici iz Republike Srpske mogu nesmetano da izvezu trupce jer Uprava za indirektno oporezivanje nema nikakvu obavezu da se pridržava pomenute odluke o zabrani prometa.

Za postupanje UIO u smislu određivanja bilo kakve robe koja će biti na režimu zabrana i dozvola nadležno je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Do tada sve robe koje nisu na režimu posebnih dozvola i eventualno zabrana, mogu se slobodno uvoziti i izvoziti rekao nam je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Vlada RS donijela je odluku o privremenoj zabrani prometa trupaca, osim trupaca crnog bora, van RS radi zaštitu domaće privrede. Odluka je stupila na snagu početkom oktobra i na snazi je šest mjeseci. Od tada pa do kraja februara preduzeća sa sjedištem iz Republike Srpske, kako pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje, izvezli su neobrađenog i grubo obrađenog drveta u vrijednosti od oko 3,1 miliona konvertibilnih maraka. Izvezli su oko 12,7 miliona kilograma drveta.

Kazne

Međutim, po tim podacima se ne može zaključiti koliko ima trupaca koji su zabranjeni za izvoz, jer je, primjera radi, i celulozno drvo neobrađeno drvo koje može da se prometuje.

Privrednici tvrde da je u izvozu dominantan izvoz trupaca koji je na snazi zabrane, dok su u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva skeptični.

Tržišna inspekcija nam je dostavila rezultate kontrole. Imali su kontrolu kod 13 privrednih subjekata i utvrdili su dvije nepravilnosti. Preduzeća su kažnjena sa po 3.000 KM, a odgovorna lica sa po 1.000 maraka, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Zabrana uvoza mesa iz Srbije pogurala domaću proizvodnju

Zabrana uvoza svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije pogurala je domaće proizvođače, a posebno prerađivače, …

Komentariši