Zabrana izvoza TRUPACA van teritorije Srpske bez efekta | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zabrana izvoza TRUPACA van teritorije Srpske bez efekta

Odluka Vlade Republike Srpske o privremenoj zabrani prometa trupaca izvan teritorije RS se ne poštuje, o čemu svjedoči i podatak da je inspekcija kaznila dva preduzeća zbog izvoza u inostranstvo, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Siniša Pašalić

Inače, izvoznici iz Republike Srpske mogu nesmetano da izvezu trupce jer Uprava za indirektno oporezivanje nema nikakvu obavezu da se pridržava pomenute odluke o zabrani prometa.

Za postupanje UIO u smislu određivanja bilo kakve robe koja će biti na režimu zabrana i dozvola nadležno je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Do tada sve robe koje nisu na režimu posebnih dozvola i eventualno zabrana, mogu se slobodno uvoziti i izvoziti rekao nam je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Vlada RS donijela je odluku o privremenoj zabrani prometa trupaca, osim trupaca crnog bora, van RS radi zaštitu domaće privrede. Odluka je stupila na snagu početkom oktobra i na snazi je šest mjeseci. Od tada pa do kraja februara preduzeća sa sjedištem iz Republike Srpske, kako pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje, izvezli su neobrađenog i grubo obrađenog drveta u vrijednosti od oko 3,1 miliona konvertibilnih maraka. Izvezli su oko 12,7 miliona kilograma drveta.

Pročitajte još...   Mogao je kao i većina mladih da ode iz ove zemlje ali je odlučio da ostane i da se bori do kraja

Kazne

Međutim, po tim podacima se ne može zaključiti koliko ima trupaca koji su zabranjeni za izvoz, jer je, primjera radi, i celulozno drvo neobrađeno drvo koje može da se prometuje.

Pročitajte još...   Za premiju za mlijeko isplaćeno 2.289.660 KM

Privrednici tvrde da je u izvozu dominantan izvoz trupaca koji je na snazi zabrane, dok su u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva skeptični.

Tržišna inspekcija nam je dostavila rezultate kontrole. Imali su kontrolu kod 13 privrednih subjekata i utvrdili su dvije nepravilnosti. Preduzeća su kažnjena sa po 3.000 KM, a odgovorna lica sa po 1.000 maraka, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pokrenuta savremena proizvodnja jaja i pilića u Kalesiji

Agro vijesti

Sedmica povoljna za poljoprivredne radove na otvorenom

Komentariši