Zabranjen uvoz 1.000 kilograma sjemena graška u Srpsku
Agro vijesti

Zabranjen uvoz 1.000 kilograma sjemena graška u Srpsku

Zabranjen_uvoz
Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 1.000 kilograma sjemena graška porijeklom iz Mađarske. Jer je laboratorijskom analizom utvrđeno da nije zadovoljavajućeg kvaliteta.

Iz Inspektorata Srpske su saopštili da je uvozniku izdat nalog da izvrši povrat ili uništavanje navedenog sjemena.

U saopštenju su naveli da je u okviru kontrole uvoza ovog sjemena nadležni fitosanitarni inspektor izvršio pregled pošiljke, dokumantacije koja je prati, kao i uzorkovanje za laboratorijsku analizu.

Na osnovu dostavljenog izvještaja o laboratorijskoj analizi, izdatog od Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, utvrđeno je da sjeme graška ne odgovara propisanim normama kvaliteta u pogledu klijavosti.

Iz Inspektorata su naveli da je kvalitet sjemena koje se uvozi u Republiku Srpsku predmet kontinuirane kontrole Republičke fitosanitarne inspekcije. Što je od ključnog značaja s obzirom na početak proljećne sjetvene sezone.

Pročitajte još...   Spriječeno krijumčarenje stoke iz Srbije u BiH

Kvalitet sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa.

Cilj rada fitosanitarne inspekcije je da bude osiguran kvalitetan repromaterijal koji se prometuje i koristi u Srpskoj. A aktivnostima i mjerama u nadležnosti ovog organa obezbijedi podrška domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji