Tegle dopunjavaju voćem iz uvoza | Agroportal.ba
Agro vijesti

Tegle dopunjavaju voćem iz uvoza

Kišno proljeće uticalo je na ovogodišnji rod sezonskog voća u Republici Srpskoj, pa su domaći prerađivači bili prinuđeni da tegle dopune jagodama i višnjama iz uvoza.

Da bi trgovačkim lancima isporučili slasne marmelade, sokove, salate i ajvare, domaći prerađivači godišnje u pogonima svojih fabrika prerade hiljade tona raznog voća i povrća. Za razliku od prošle godine, kada je dobra berba obezbijedila sirovinu na domaćem terenu, situacija ove godine nije najsjajnija. Pa u proizvodne pogone stižu voće i povrće iz uvoza. Direktor banjalučke “Vitaminke” Žarko Mikić ističe da sa prvim ovogodišnjim voćem nisu baš najbolje prošli.

Planirali smo preradu oko 100 tona jagoda. Međutim, svega trećinu smo uspjeli da obezbijedimo kod domaćih proizvođača, dok smo ostalo nabavili iz uvoza. Trenutno prerađujemo višnje i ni njih nema dovoljno kod domaćih voćara.

Dodaje da uvoz sirovine dodatno poskupljuje proizvodnju, te da se uzdaju da će šljivama, ukoliko bude dobar rod, uspjeti da pokriju troškove proizvodnje.

Šljive su nam najvažnije, planiramo preradu oko 1.000 tona. Nadam se da će biti kvalitetnih plodova u domaćim voćnjacima i da bar šljive nećemo morati uvoziti.

Rekao je Mikić i dodao da se prerađivačka industrija oslanja na ratare čije su fabrike pod vedrim nebom, te da sve zavisi od vremenskih uslova.

Pročitajte još...   "Delta" širi agrobiznis, moguća ulaganja i u RS

Osim toga, banjalučka “Vitaminka” poznata je po svom ajvaru, a crvene paprike, koje su osnovni sastojak tog proizvoda, obezbijediće iz susjedne Srbije i Makedonije.

Prema prvim procjenama, svega 50 odsto sirovina uspjećemo da obezbijedimo na domaćem tržištu.

U preduzeću “Sava Semberija” u Bijeljini ističu da će sve voće i povrće koje ne uspiju obezbijediti kod svojih kooperanata morati da uvezu.

Planiramo preradu oko 7.000 tona voća i povrća. Sav rod sa domaćih parcela ćemo otkupiti, a sve što bude nedostajalo moraćemo da uvezemo. Proljeće je bilo kišno, vidjećemo hoće li jesen biti zlatna.

Rekao je direktor fabrike “Sava Semberija” Stevo Filipović.

Pročitajte još...   Sve više farmi muznih krava izgrađenih po najsavremnijim standardima

Dodao je da se u pogonima te fabrike uglavnom prerađuju jabuke, kajsije, šljive, kornišoni i paprike.

Sezonci

Žarko Mikić je istakao da je “Vitaminka” već raspisala konkurs za prijem sezonskih radnika.

Biće nam potrebno između 200 i 300 sezonaca, za koje će biti posla od jula do oktobra. Najmanje 50 radnika primićemo na određeno, uz mogućnost da neki dobiju i ugovor za stalno.

Izvor: GlasSrpske

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru

1 Comment

Comments are closed.