Ponedjeljak , Septembar 16 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro savjeti / Bijela leptirastra vaš – štetočina koja uništava povrće

Bijela leptirastra vaš – štetočina koja uništava povrće

Bijela leptirasta vaš (Trialeurodes vaporariorum) polifagna je vrsta i hrani se na brojnim gajenimi korovskim biljkama. Najveće štete pričinjava na paradajzu, krastavcu, paprici i dr.

leptirasta vaš

Gotovo svi stadijumi su štetni osim jaja. Sišu sokove biljaka, uslijed čega biljke gube normalnu boju i postepeno žute. Pri jačem napadu pojedinačno lišće propada ili se suše čitave biljke. Prekomijerne nesvarene količine biljnog soka vaši izlučuju u vidu medne rose. Ona se razliva po lišću i plodovima i postaje podloga za razvoj gljiva čađavica.

Uopšte rečeno, smanjuju se prinosi plodova. Prinos kod paradajza se smanji za 40%.

Bijela leptirasta vaš ima dva para krila i manja je od 2 mm. Prekrivena je voštanom prevlakom bijele boje nalik na brašno, koja je štiti od visoke temperature i preteranog kvašenja. Jaja su sitna, teško vidljiva golim okom. U početku su bijele boje, a kasnije postanu crna.

Ova štetočina se nalazi na naličiju lista. Može da preleti rastojanje od 10 metara. Već nakon 2 dana ženka počinje sa poleganjem jaja na naličju mladog lista.

U toku života jedna ženka položi oko 200 jaja (dnevno, u proseku 2-7). Iz položenih jaja razvijaju se larve. Embrionalno razviće na temperaturi od 20 stepeni, traje 6-8 dana. U zaštićenom prostoru daje generaciju za generacijom.

Suzbijanje ove štetočine je jako teško. Najbolje rezultate daju kombinacije preventivne, mehaničke, agrotehničke, biološke i hemijske mjere. Posebnu pažnju treba obratiti na higijenu staklenika i plastenika kao i oko ovih objekata.

Za sadnju treba koristiti zdrav rasad. Po rasađivanju treba postaviti žute ljepljive trake koje privlače i love imaga. One otkrivaju ranu pojavu i prema tome treba koristiti hemijsku mjeru borbe. Prvo prskanje se izvodi čim se registruju prvi leptirići. U našoj zemlji registrovani preparati su na bazi cipermetrina, acetamiprida,alfa-cipermetrina, deltametrina i dr. 

Izvor: AgroSavjet

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Proizvođačima malina malo 2,5 KM po kilogramu

Nakon završene berbe malina u Republici Srpskoj, proizvođači i otkupljivači još pregovaraju o cijeni. Zbog …