Netačni statistički podaci služili za mešetarenje i manipulaciju, prilikom uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda | Agroportal.ba
Agro vijesti

Netačni statistički podaci služili za mešetarenje i manipulaciju, prilikom uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da bi dobijanje tačnih podataka u anketi Republičkog zavoda za statistiku “Godišnje istraživanje farmi” trebalo da posluži vlastima da u što većoj mjeri spriječe zloupotrebe u oblasti poljoprivredne proizvodnje, pišu nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Anadolija

Govoreći o anketi, koja počinje danas i trajaće do 15. decembra i kojom će na teritoriji Srpske biti obuhvaćena 5.282 porodična poljoprivredna gazdinstva, Usorac je izjavio Srni da su raniji, netačni statistički podaci služili za mešetarenje i manipulaciju i prilikom uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Neki su uvozili robu, poput voća, mesa, mlijeka, pa su je izvozili kao domaću. I nije problem bio samo to, već što su za tu robu dobijali podsticaje koji im ne pripadaju i koje nisu zaslužili. Uzimali su podsticaje onim ljudima koji se zaista bave poljoprivrednom proizvodnjom, ocijenio je Usorac.

On je rekao da je dobijanje tačnih podataka u vezi sa poljoprivrednom proizvodnjom u interesu svih, jer su postojeće statistike u BiH uglavnom netačne.

Pročitajte još...   20 miliona evra za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH

Usorac je istakao da je riječ o neuređenim evidencijama, te da će se pravo stanje dobiti uzimanjem podataka direktno sa farmi.

To je vrlo bitno kako bismo, između ostalog, znali gdje smo po poljoprivrednoj proizvodnji, kvalitetu i koliko hrane možemo obezbijediti. Dakle, anketa Republičkog zavoda za statistiku je vrijedna pažnje i farmeri će se odazvati, jer je najgore kada baratate netačnim podacima. Bolje da ih nemamo, nego da su netačni, ističe Usorac.

Republički zavod za statistiku u ovoj godini prvi put sprovodi anketu “Godišnje istraživanje farmi” kojom će na teritoriji Srpske biti obuhvaćena 5.282 porodična poljoprivredna gazdinstva, odabrana slučajnim uzorkom, a intervjuisanje će obavljati ovlašteni anketari od danas do 15. decembra.

Pročitajte još...   Šest osoba u Novom Travniku zaraženo brucelozom

Ovim istraživanjem biće prikupljeni podaci o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, grožđa i drugog voća, planovima sjetve za narednu godinu, brojnom stanju stoke i stočnoj proizvodnji.

Biće prikupljeni i podaci o klanju stoke, te proizvodnji i upotrebi mlijeka na gazdinstvu, prometu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi, vrijednosti i površini kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta.

Prikupljeni podaci trebalo bi da obezbijede osnovu za izradu indikatora uporedivih na međunarodnom nivou.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)