Čuvanje povrća na starinski način, običaj koji se zadržao u Semberiji | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Čuvanje povrća na starinski način, običaj koji se zadržao u Semberiji

Na području Semberije sve više proizvođača svoje proizvode čuva u trapovima za skladištenje korjenastog povrća, piše Blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: S.R. Mrkonjić

Iako je ovo starinski način čuvanja proizvoda omogućava povrtlarskim kulturama da sačuvaju svježinu i vitaminska svojstva koja posjeduju.

To je posebno važno jer je čuvanje povrća važan dio posla u ukupnom ciklusu proizvodnje i izlaska na tržište.

Onima koji proizvode više stotina tona različitog povrća kapaciteti za skladištenje nisu dovoljni, pa dio roda skladište u trap gdje se kvalitetno čuva korjenasto povrće.

Za proizvodnju cvekle, koja se lako uzgaja i dobro podnosi hladno vrijeme, odlučio se i jedan od najvećih semberskih povrtara, Mladen Lazić.

Proizvodi povrće na oko 30 hektara oranice od čega je na 5 hektara plastenička proizvodnja.

Sa svog imanja godišnje plasira na tržište oko 2.000 tona različitih povrtarskih usjeva.

Ove godine ostvario je odlične prinose krompira, paprike, krastavaca, kupusa i cvekle. Ovogodišnji prinos od oko 200 tona cvekle, Lazić je odlučio da uskladišti u trapovima jer se proteklih godina, kada je skladištio mnogo manje količine na ovaj način, pokazalo da cvekla održi svježinu i do marta.

Prošle godine smo cveklu držali u hladnjači, ali sistem hlađenja iz cvekle izvlači jedan dio vlage i ona se smežura. Ovo je bolja varijanta i zbog magacinskog prostora koji mogu onda da koristim za skladištenje drugog povrća. Imajući u vidu i da je cvekla blatnjava to je mnogo čistiji način, pojasnio je Lazić

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pročitajte još...   Mljekari u BiH traže povećanje cijene sirovog mlijeka na 0,95KM/l

Foto: S.R. Mrkonjić

Objašnjava da gradnja trapa jednostavan i da je na površini, koja ne zadržava vodu, iskopan kanal dubine pola metra, postavljena drenaža i slama, a zatim poredano povrće i pokriveno slamom. Preko slame stavlja se folija, a oko trapa su iskopani kanali za odvod vode i zaštita od glodara.

Lazići su prije skladištenja cvekle u trapovima napravili kanalice u koje je sipan otrov i kolačići koji se koriste za trovanje glodara. Sve se to na pravilan način zaštiti kako ni ljudska ruka ne bi došla u kontakt sa ovim otrovnim sredstvima.

Utrošio sam oko 1.000 bala slame. Iduće godine ću balirati duplo više jer planiram da povećam proizvodnju. Ljudi sve više koriste u ishrani cveklu i mrkvu i problema sa plasmanom nemamo. Gradiću i savremenije trapove, ističe Lazić, koji naglašava da je proizvodnja cvekle veoma isplativa.

Dodaje da je potrebno imati dobre sejačice i prskalicu zahvaljujući kojima samo jedan radnik može da obavi i sejanje i prskanje.

Pročitajte još...   Povećan ovogodišnji plan otkupa sirovine "Sava Semberija"

Trapove otvara oko Nove godine

Prilikom vađenja, klasiranja i pakovanja cvekle angažovano je više radnika. Trapove će, kaže Lazić, otvoriti oko Nove Godine, natovariti na prikolicu, voziti na pranje i isporučiti kupcima.

Dobar rod, ali i povoljna cijena sigurno će uticati da cvekla bude zastupljenija ne samo na imanju Lazića nego i kod ostalih semberskih poljoprivrednih proizvođača.

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka