Ponedjeljak , 1 Juna 2020
Početak / Agro savjeti / Niske temperature prave problem voćarima u Šatorovićima

Niske temperature prave problem voćarima u Šatorovićima

Neočekivano niske temperature zadale su ogromne probleme voćarima u Mjesnoj zajednici Šatorovići.

Oscilacije temperature zadnjih dana svakako da će smanjiti očekivani prinos i kvalitet ploda trešnje i šljive, a bavljenje voćarstvom će postati mnogo teže.

Zaštita voćaka u ovim početnim fazama vegetacije je od izuzetnog značaja i napravljeni propusti kasnije se ne mogu nadoknaditi.

Podsjećamo voćare koji nisu zaštitili do sada voće, to bi trebalo odraditi u narednom periodu zbog najave niskih temperatura.

Tretman koji je potreban uraditi jeste sa aktivnim materijama Ciprodinil (zamjena Fludioksonil) uz dodatak aminokiselina.

Kada već nastupi fenofaza precvjetavanja i formiranja plodova u tom periodu kod šljive, posebno, moramo obratiti pažnju na zaštitu od šljivinih osa.

Naravno, ne smijemo zanemariti ni Monilioze koje nam se javljaju u periodu kada imamo veće padavine, a nanose štetu cvjetovima te time umanjuju prinos i mogu dovesti i do sušenja grana.

Tretman koji se treba odraditi nakon precvjetavanja voća je sa aktivnim materijama Lambda cihalotrin ili Deltametrin – kontaktni insekticidi za šljivinu osicu, za bolesti tretman izvršiti sa aktivnim materijama Ciprodinil i Mankozeb (zamjena Propineb) uz dodatak aminokiselina.

Obavezno da se obrati pažnja na pčele, da se tretmani u narednom periodu izvode u kasnim popodnevnim ili jutarnjim satima kada pčele ne lete i ne po vjetrovitom vremenu.

Pripremio: Almir Junuzović – magistar zaštite bilja 

Izvor

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Mraz sutra i u petak, zaštite poljoprivredne kulture

U Republici Srpskoj sutra i u petak tokom ranih jutarnjih časova očekuje se mraz i …