Niske temperature prave problem voćarima u Šatorovićima | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Niske temperature prave problem voćarima u Šatorovićima

Neočekivano niske temperature zadale su ogromne probleme voćarima u Mjesnoj zajednici Šatorovići.

Oscilacije temperature zadnjih dana svakako da će smanjiti očekivani prinos i kvalitet ploda trešnje i šljive, a bavljenje voćarstvom će postati mnogo teže.

Zaštita voćaka u ovim početnim fazama vegetacije je od izuzetnog značaja i napravljeni propusti kasnije se ne mogu nadoknaditi.

Podsjećamo voćare koji nisu zaštitili do sada voće, to bi trebalo odraditi u narednom periodu zbog najave niskih temperatura.

Tretman koji je potreban uraditi jeste sa aktivnim materijama Ciprodinil (zamjena Fludioksonil) uz dodatak aminokiselina.

Pročitajte još...   Sistem navodnjavanja za bratunačke malinare

Kada već nastupi fenofaza precvjetavanja i formiranja plodova u tom periodu kod šljive, posebno, moramo obratiti pažnju na zaštitu od šljivinih osa.

Naravno, ne smijemo zanemariti ni Monilioze koje nam se javljaju u periodu kada imamo veće padavine, a nanose štetu cvjetovima te time umanjuju prinos i mogu dovesti i do sušenja grana.

Tretman koji se treba odraditi nakon precvjetavanja voća je sa aktivnim materijama Lambda cihalotrin ili Deltametrin – kontaktni insekticidi za šljivinu osicu, za bolesti tretman izvršiti sa aktivnim materijama Ciprodinil i Mankozeb (zamjena Propineb) uz dodatak aminokiselina.

Pročitajte još...   Otvoreno pismo podrške poljoprivrednika u BiH ministrima iz reda srpskog naroda u Savjetu ministara BiH za uvođenje mjera zaštite i blokadu rada SM do donošenja mjera zaštite domaće proizvodnje

Obavezno da se obrati pažnja na pčele, da se tretmani u narednom periodu izvode u kasnim popodnevnim ili jutarnjim satima kada pčele ne lete i ne po vjetrovitom vremenu.

Pripremio: Almir Junuzović – magistar zaštite bilja 

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)