Niske temperature prave problem voćarima u Šatorovićima | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Niske temperature prave problem voćarima u Šatorovićima

Neočekivano niske temperature zadale su ogromne probleme voćarima u Mjesnoj zajednici Šatorovići.

Oscilacije temperature zadnjih dana svakako da će smanjiti očekivani prinos i kvalitet ploda trešnje i šljive, a bavljenje voćarstvom će postati mnogo teže.

Zaštita voćaka u ovim početnim fazama vegetacije je od izuzetnog značaja i napravljeni propusti kasnije se ne mogu nadoknaditi.

Podsjećamo voćare koji nisu zaštitili do sada voće, to bi trebalo odraditi u narednom periodu zbog najave niskih temperatura.

Tretman koji je potreban uraditi jeste sa aktivnim materijama Ciprodinil (zamjena Fludioksonil) uz dodatak aminokiselina.

Pročitajte još...   Povrtari zadovoljni mjerama ali ih priželjkuju što prije (VIDEO)

Kada već nastupi fenofaza precvjetavanja i formiranja plodova u tom periodu kod šljive, posebno, moramo obratiti pažnju na zaštitu od šljivinih osa.

Naravno, ne smijemo zanemariti ni Monilioze koje nam se javljaju u periodu kada imamo veće padavine, a nanose štetu cvjetovima te time umanjuju prinos i mogu dovesti i do sušenja grana.

Tretman koji se treba odraditi nakon precvjetavanja voća je sa aktivnim materijama Lambda cihalotrin ili Deltametrin – kontaktni insekticidi za šljivinu osicu, za bolesti tretman izvršiti sa aktivnim materijama Ciprodinil i Mankozeb (zamjena Propineb) uz dodatak aminokiselina.

Pročitajte još...   Usred pandemije otvorila prodavnicu organske hrane

Obavezno da se obrati pažnja na pčele, da se tretmani u narednom periodu izvode u kasnim popodnevnim ili jutarnjim satima kada pčele ne lete i ne po vjetrovitom vremenu.

Pripremio: Almir Junuzović – magistar zaštite bilja 

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar Bijeljina 11.08.2020. godine

Agro vijesti

BiH nije izvezla ni gram bijelog luka