Nova šansa za giganta iz Bijeljine, okončana agonija radnika | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nova šansa za giganta iz Bijeljine, okončana agonija radnika

Žitopromet
Vlada RS odobrila je kompaniji “Pavgord” iz Foče da za 600.000 KM otkupi potraživanja za poreze i doprinose za lične dohotke za 113 radnika bijeljinskog “Žitoprometa”.

Zavod za zapošljavanje, filijala Bijeljina, uradio je hitno rješenja, pa je isplata novčanih naknada trebala početi u ponedjeljak. Ova mjera raduje bivše radnike nekadašnjeg giganta, od kojih većina živi bez ikakvih primanja.

Višegodišnja agonija bijeljinskog „Žitoprometa“ okončana je proglašenjem stečaja u novembru prošle godine. Od tada, više od osam mjeseci, radnici čekaju da im se izmire dugovanja. Sada konačno mogu da odahnu. Povezat će staž, ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu i penziju, kaže predsjednik Odbora povjerilaca Žitoprometa u stečaju Dušan Tomić.

Nadamo se da se ovim nazire kraj višegodišnjim problemima nekadašnjih radnika. Ovo je za njih veliki uspjeh, ali i za nas koji činimo sve da ovo preduzeće prevaziđe teškoće i krene u pravom smjeru, naglašava Tomić.

Budući da je egzistencija većine radnika ugrožena, ova mjera ih raduje. Zdravko Radovanović u „Žitoprometu“ radi 22 godine. Nada se da će zaraditi penziju u ovoj firmi, koja je nekada bila proizvodni gigant BiH.

Osam mjeseci radnici nemaju nikakva primanja. Sada ćemo valjda lakše prebroditi finansijske teškoće s kojima smo suočeni. Vjerujem u perspektivu ovog preduzeća, vjerujem da će novi vlasnik pokrenuti proizvodnju. Oprema nam je sačuvana i u odličnom stanju, imamo svu potrebnu infrastrukturu, a imamo i tržište. Još nas ljudi zaustavljaju i pitaju kada ćemo početi da proizvodimo hljeb i peciva, kaže Radovanović.

Podsjeća da i semberski ratari jedva čekaju da ovo preduzeće ponovo počne da radi.

Svi mlinovi u okruženju dobro posluju, tako bismo i mi mogli uz samo malo podrške. Ovo su najveći skladišni kapaciteti, a imamo i dugogodišnje ratare koji nam predaju pšenicu, kaže Radovanović.

Kapacitet preduzeća za skladištenje, sušenje, preradu žitarica i proizvodnju pekarskih proizvoda i stočne hrane je 25.000 tona pšenice. Radnici se nadaju da će novi vlasnik pokrenuti proizvodnju i oživiti preduzeće, koje je od osnivanja 1961. godine bilo lider na domaćem tržištu.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji