Nova šansa za giganta iz Bijeljine, okončana agonija radnika | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nova šansa za giganta iz Bijeljine, okončana agonija radnika

Žitopromet
Vlada RS odobrila je kompaniji “Pavgord” iz Foče da za 600.000 KM otkupi potraživanja za poreze i doprinose za lične dohotke za 113 radnika bijeljinskog “Žitoprometa”.

Zavod za zapošljavanje, filijala Bijeljina, uradio je hitno rješenja, pa je isplata novčanih naknada trebala početi u ponedjeljak. Ova mjera raduje bivše radnike nekadašnjeg giganta, od kojih većina živi bez ikakvih primanja.

Višegodišnja agonija bijeljinskog „Žitoprometa“ okončana je proglašenjem stečaja u novembru prošle godine. Od tada, više od osam mjeseci, radnici čekaju da im se izmire dugovanja. Sada konačno mogu da odahnu. Povezat će staž, ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu i penziju, kaže predsjednik Odbora povjerilaca Žitoprometa u stečaju Dušan Tomić.

Nadamo se da se ovim nazire kraj višegodišnjim problemima nekadašnjih radnika. Ovo je za njih veliki uspjeh, ali i za nas koji činimo sve da ovo preduzeće prevaziđe teškoće i krene u pravom smjeru, naglašava Tomić.

Budući da je egzistencija većine radnika ugrožena, ova mjera ih raduje. Zdravko Radovanović u „Žitoprometu“ radi 22 godine. Nada se da će zaraditi penziju u ovoj firmi, koja je nekada bila proizvodni gigant BiH.

Osam mjeseci radnici nemaju nikakva primanja. Sada ćemo valjda lakše prebroditi finansijske teškoće s kojima smo suočeni. Vjerujem u perspektivu ovog preduzeća, vjerujem da će novi vlasnik pokrenuti proizvodnju. Oprema nam je sačuvana i u odličnom stanju, imamo svu potrebnu infrastrukturu, a imamo i tržište. Još nas ljudi zaustavljaju i pitaju kada ćemo početi da proizvodimo hljeb i peciva, kaže Radovanović.

Podsjeća da i semberski ratari jedva čekaju da ovo preduzeće ponovo počne da radi.

Svi mlinovi u okruženju dobro posluju, tako bismo i mi mogli uz samo malo podrške. Ovo su najveći skladišni kapaciteti, a imamo i dugogodišnje ratare koji nam predaju pšenicu, kaže Radovanović.

Kapacitet preduzeća za skladištenje, sušenje, preradu žitarica i proizvodnju pekarskih proizvoda i stočne hrane je 25.000 tona pšenice. Radnici se nadaju da će novi vlasnik pokrenuti proizvodnju i oživiti preduzeće, koje je od osnivanja 1961. godine bilo lider na domaćem tržištu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)