Prijedorski voćari Izgradnjom hladnjače, riješavaju dugogodišnji problem (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prijedorski voćari Izgradnjom hladnjače, riješavaju dugogodišnji problem (VIDEO)

Kroz Finansijski mehanizam za održivi i integrisani lokalni razvoj, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske za grad Prijedor, obezbijedila je 100.000 KM, bespovratnih sredstava.

Namijenjena su za pomoć izgradnji regionalne hladnjače u Omarskoj, koja će služiti za skladištenje voćarskih i povrtarskih kultura. Realizacijom ovog projekta, poljoprivrednicima će biti omogućena veća konkurentnost na tržištu.

Izgradnjom hladnjače, biće riješen dugogodišnji problem prijedorskih voćara, koji će na ovaj način biti konkurentni na tržištu.

Najprije će doprinijeti da ovo voćara što je ostalo, ostane da se bavi proizvodnjom. Mi zadnjih godina imamo situaciju da je većina ljudi odustala od voćarske proizvodnje, kaže Mladen Marijanović, predsjednik Udruženja voćara Grada Prijedor.

U izgradnju objekta do sada je uloženo 196.000 KM, dok će u drugoj fazi biti utrošeno još 70.000.

Pročitajte još...   Prijedor: Neophodna hladnjača za skladištenje voća

Sredstva, obezbijeđena za izgradnju, pozicioniraće Prijedor kao regionalnog lidera u ovoj oblasti. Uz sredstva IRB-a, projekat se realizuje sufinansiranjem Grada Prijedora.

Za nas, naše voćare i povrtlare u Prijedoru, vrlo značajan projekat, i jedan novi model podrške razvoju poljoprivrede. Radi se o još jednom projekatu koji podržava IRB, rekao je Mišo Reljić, savjetnik gradonačelnika Prijedora za poslove ekonomskog razvoja.

Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB-a Republike Srpske ističe da je prije pet godina bio u lokalnoj samoupravi kao odbornik, i kako kaže, predložio ovaj projekat da uđe u budžet Grada, za šta je dobio podršku.

Ovom prilikom imam čast da potpišem ugovor sa Gradom Prijedorom, dodao je Vrhovac.

Finansijski mehanizam, predstavlja projekat koji Investiciono-razvojna banka Srpske, realizuje sa svojim partnerima – ministarstvima finansija, uprave i lokalne samouprave, UNDP-em, i ambasadom Republike Švajcarske.

Pročitajte još...   Gradonačelnik sa saradnicima obišao uspješne voćar

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?