Peradari iz Srpca očerupali državni “Živinoprodukt” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Peradari iz Srpca očerupali državni “Živinoprodukt”

Okružni privredni sud u Banjaluci nakon 14 godina okončao je stečajni postupak u preduzeću “Živinoprodukt” iz Poveliča kod Srpca. Na imovini i o trošku ove velike državne peradarske firme svoj biznis su razvili brojni privatni srbački privrednici, dok sa druge strane njenu imovinu nije imao ko da zaštiti, prenosi portal Capital.

Kako se ispostavilo, u propast ih je odvela investicija od 8,6 miliona maraka u 40 farmi na području Srpca i Gradiške početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Naime, tada su sa brojnim poljoprivrednicima su potpisivani ugovori o zajedničkom ulaganju i gradnji peradarskih farmi na način da je “Živinoprodukt” bio investitor objekata, dok su farmeri kao ulog dali svoju zemlju na kojoj su izgrađene farme.

Dogovor je bio da se, nakon izgradnje, pravo svojine na objektima zajedno sa zemljištem prenese na novoformirano preduzeće “MP Bijelo pero”, što farmeri nikada nisu uradili. Objekti su kasnije faktički postali njihovo vlasništvo jer su izgrađeni na zemljištu na kojem su imali pravo svojine.

Pročitajte još...   Došlo vrijeme da se proda "Šećerana"

U proljeće 1992. godine sa oko 20 poljoprivrednika je napravljen novi sporazum. Po njemu “Živinoprodukt” je za svoje ulaganje trebao da dobije 100 tona mesa pilića po svakoj farmi i na taj način bude obeštećen. Meso je trebalo biti isporučeno u narednih deset godina, po deset tona godišnje, ali kao i u prvom slučaju, i taj dogovor je pao u vodu.

Nakon otvaranja stečajnog postupka podignute su tužbe protiv poljoprivrednika zbog neispunjavanja ugovornih obaveza, gdje se tražilo raskidanje ugovora što je sud odbio ocjenjujući taj zahtjev zastarjelim, navodi se u Rješenju suda o zaključenju stečaja.

Inače, potraživanja povjerilaca u stečajnom postupku su iznosila 4,44 miliona KM, od čega se milion maraka odnosilo na dugovanja za oko 100 radnika. Prodata imovina pokrila je tek neznatan dio tih potraživanja.

Pročitajte još...   Na oranicama uz Savu podzemne vode odlažu sjetvu do daljnjeg

Međutim, treba napomenuti da je prije otvaranja stečaja klaonica peradi u Poveliču koja je bila u vlasništvu „Živinoprodukta“ je 2004. godine prešla u vlasništvo „Agrounije“, da bi je 2006. godine kupila slovenačka kompanija „Perutnina Ptuj“. Prije dvije godine većinski vlasnik kapitala postaje jedna ruska, a od prošle godine kompanija iz Ukrajine.

Jedan od direktora “Živinoprodukta” bila je i Zora Vidović, aktuelni ministar finansija u Vladi Republike Srpske.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''