Novo zemljište za uređenje gradske bašte u Banja Luci | Agroportal.ba
Agro vijesti

Novo zemljište za uređenje gradske bašte u Banja Luci

Banjalučani dobili 5.000 kvadratnih metara za uređenje gradske bašte. Građani će na tim površinama moći gajiti poljoprivredne kulture na najčistiji način, prema svim propisima bio i uzgoja u skladu sa prirodom, avaz.

Podrška gradske uprave

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i predsjednica Udruženja građana “Gradske bašte” Milka Tamamović potpisali su ugovor o dodjeli lokacije u Drakuliću. Ukupna površina je 5.000 kvadratnih metara, čime počinje realizacija projekta gradskih bašta.

Banja Luka je dobila novi projekt, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini. Građani će sada imati priliku da organiziraju ne samo nekomercijalnu proizvodnju nego i da dobiju kompletnu obuku o pravom načinu rada. Istakao je Radojičić.

Podsjetio je da Banja Luka radi na konceptu zelenog grada. To uključuje ne samo parkove, zelene površine, dječija igrališta, arboretum, izletišta i slično, već i ovakvu vrstu projekata.

Zavisno od rezultata, koji će u vrlo kratkom roku, siguran sam, biti pozitivni. Postoji mogućnost da ovaj projekt širimo i dalje kako u smislu novih površina, tako i edukacije građana. Kazao je Radojičić.

Proces sadnje

Tamamović je istaknula da će se poljoprivredne kulture na tim površinama gajiti na najčistiji način. Prema svim propisima bio i uzgoja u skladu sa prirodom.

Svaki korisnik će dobiti po 100 kvadrata zemljišta. Biti će uključeni u ukupno 12 radionica. Moći će da nauče dosta toga. Počevši od same sjemenke pa do razvoja sadnog materijala. Procesa sadnje i gotovog ploda te, na kraju, do prerade, skladištenja i dobijanja novog sjemenskog materijala. Pojasnila je Tamamović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)