Problemi malih voćara u okolini Gradiške | Agroportal.ba
Agro vijesti

Problemi malih voćara u okolini Gradiške

Manji proizvođači jabuke u gradiškom kraju, poznatom po rekordnoj količini ovog voća u BiH, bez obzira na otvoreno rusko tržište žale se na loš plasman, srpskainfo.

Vagoni puni, nema kupca!

Rade Gabrić iz Bistrice uskladištio je sedam vagona prvoklasne jabuke koju nema gdje da proda. Svi  njegovi objekti su puni, a riješenja za plasma nema.

Imao sam odličan rod i kvalitet jabuke. Devedeset odsto je prva klasa koju sam uskladištio. Ostalo sam sakupio u kace i planiram od njih praviti rakiju. Toplo vrijeme ne odgovara, jer se jabuka u gajbicama kvari. Ubrzano truli jer nemam hladnjače. Požalio se Gabrić, praveći računicu ovogodišnje proizvodnje jabuke.

On smatra da je ekstremno dobar rod oborio cijenu do neisplativosti.

Moji troškovi su od 0,28 do 0,30 KM po kilogramu računajući hemijsku zaštitu, obradu voćnjaka, berbu jabuke i troškove ambalaže. Sada su na tržištu cijene jabuke manje od troškova, a uz to, niko ne  traži jabuku. Naglašava ovaj voćar, koji je isti problem imao i nakon branja 25 tona šljive.

Šljiva propala

Ipak, šljive je preradio u rakiju. Kaže da je sedam tona propalo, jer nije uspio da šljivu obere niti pokupi. Ukoliko do kraja novembra ne obezbjedi plasman za jabuku biće prinuđen, kaže, da ovo voće samelje i smjesti u kace i pravi rakiju.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 11.12.2018. godine

Za nešto duže od tri mjeseca, koliko je prošlo od dizanja rampe za izvoz jabuke u Rusiju, navode u Udruženju voćara RS, plasirano je tek nešto više od 500 tona voća. Ipak, voćari veću potražnju očekuju u drugoj polovini novembra.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH objavili su da je od ukidanja blokade izvoza iz BiH u Rusiju otpremljeno jabuke u vrijednosti od 328.474 KM.

Od Rusije nema koristi

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS potvrđuje da izvoz jabuka u Rusiju ide veoma loše.

Voće je dobro rodilo u cijeloj Evropi i to snižava cijene. Nude nam oko 0,70 KM za kilogram jabuke, a troškovi prevoza u Rusiju su veliki. Tu su i troškovi pakovanja i carine. Tako da je za nas ovaj aranžman nepovoljan, rekao je Dojčinović.

On očekuje da će jabuke iz BiH na ruskom tržištu biti traženije od polovine novembra.

Nikad se u toku berbe nije prodavalo voće. Još su temperature visoke, sačekaćemo hladnije vrijeme, a ono se bliži. Zaključio je Dojčinović.

Striktne procedure

Iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH kazali su medijima da se prioritet u očuvanju izvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju gradi na osnovu stalnog i detaljnog nadzora nad proizvodnjom voća i povrća.

U taj segment su uključene inspekcijske službe entiteta i Brčko distrikta BiH i savjetodavne stručne službe, kao i druga nadležna tela u okviru poljoprivrede. Inspektor je dužan da prati berbu i skladištenje. Te da utvrdi tačan prinos za svakog proizvođača koji je registrovan za izvoz u Rusku Federaciju, rekli su iz Uprave

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''