Od autobusa napravila plastenik | Agroportal.ba
Agro vijesti

Od autobusa napravila plastenik

Zadnjih godina postalo je vrlo popularno pretvarati stare autobuse u mobilne domove, ali Doni Rae Franklin iz Kanade dosjetila se kako od dva takva vozila napraviti bazu za uzgoj povrća, začina i drugog bilja koje koriste za prehranu.

plastenik

Ideja joj je odlična, jer staro vozilo je daleko čvršće od klasičnog staklenika, a kako stoji na točkovima, ovakav plastenik bez problema se može razmiještati po dvorištu.

Osim toga, u tako hladnim krajevima svijeta gradnja plastenika može biti vrlo skupa, zavisno o materijalu koji se koristi.

Na primjer, polietilenska plastika je po cijeni relativno pristupačna, ali teško izdrži nalete jakog vjetra pa ju je potrebno mijenjati svakih nekoliko godina. S druge strane, stari školski autobus je moguće u Kanadi kupiti vrlo jeftino, a daleko je čvršće konstrukcije.

Pročitajte još...   BiH nije izvezla ni gram bijelog luka

Doni je uz pomoć članova porodice odrezala krov na jednom autobusu i zamijenila ga tvrdom plastikom (polikarbonatom). Sva sjedala su izbacili. Metalni krov nije bacila već ga je izrezala i oblikovala u posude za sadnice. Kaže da je to bolja ideja od drvenih kutija koje brzo počnu truliti.

Tokom toplijeg vremena postojeće prozore na autobusu može otvoriti i tako dopustiti vazduhu unutar plastenika da slobodno cirkuliše i snizi temperaturu.

Pročitajte još...   Donacija iz Kuvajta obradovala poljoprivrednike iz Dubrava kod Gradiške

Drugom vozilu je krov ostavila i tamo uzgaja biljke koje zahtijevaju manje svjetla. Ujedno, taj autobus po potrebi vozi po drugim farmama.

Kako se sve više bavim komercijalnim vrtlarstvom, shvatila sam da su ovakvi plastenici najbolji način za postizanje pouzdane žetve i zaštitu od mraza i tuče.

 ispričala je i dodala kako planira preurediti više starih autobusa u praktične staklenike i prodavati ih za oko 8.000 američkih dolara, što je, kaže, otprilike dvostruko jeftinije od prosječnog klasičnog plastenika, prenosi returntonow.net.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća