Poljoprivrednicima HNK 1,8 miliona KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednicima HNK 1,8 miliona KM

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) danas je prihvatila program utroška 1.800.000 KM za podršku primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji.

poljoprivreda

Cilj programa, koji je prihvaćen na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jeste unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području ovog kantona kroz različite vrste podrške kako bi se ona učinila što konkurentnijom na tržištu.

Programom su utvrđene vrste podrške, ukupna vrijednost, opšti i posebni uslovi za njeno ostvarenje, način ostvarenja, te nadzor i kontrola, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

S ciljem nastavka podrške privredi koja je pogođena pandemijom virusa korona, Vlada je dala saglasnost na listu poslovnih subjekata za subvencionisanje kamata na odobrena kreditna sredstva u skladu sa Protokolom o saradnji između Razvojne banke FBiH i kantonalne Vlade.

Pročitajte još...   Kišno proljeće zabrinulo poljoprivrednike

S ciljem postizanja konačnog dogovora oko potpisivanja kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, Vlada je zadužila pregovarački tim da nastavi tražiti hitno, prihvatljivo i održivo rješenje.

Prihvaćena je odluka kojom je kantonalnom Zavodu za javno zdravstvu odobreno 25.000 KM za osiguranje hladnog lanca za vakcinu protiv kovida 19.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada je usvojila zaključak u vezi sa Pozitivnom listom lijekova.

Ministarstvo će, u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, u roku od 15 dana izraditi prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret Zavoda.

Pročitajte još...   Uz Savu kod Domaljevca i Šamca uzgajaće stoku na ekološki način

Nastavljajući projekat usmjeren na prevenciju bolesti zavisnosti, te pružanja kontinuirane terapije osobama koje su na liječenju zamjenskom terapijom, Vlada je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, prihvatila odluku o finansiranju između Razvojnog programa UN i Vlade.

Odobreno je 400.000 KM za četvorogodišnji period u svrhu nabavke lijeka metadona za potrebe Centra za prevenciju i vanbolničko liječenje zavisnika u Mostaru.

Na prijedlog resornog ministarstva, Vlada je odobrila po 50.000 KM za aktivnosti Udruženja “Merhamet”, Regionalni odbor Mostar i Udruženja Karitas Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji