Poljoprivrednicima HNK 1,8 miliona KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednicima HNK 1,8 miliona KM

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) danas je prihvatila program utroška 1.800.000 KM za podršku primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji.

poljoprivreda

Cilj programa, koji je prihvaćen na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jeste unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području ovog kantona kroz različite vrste podrške kako bi se ona učinila što konkurentnijom na tržištu.

Programom su utvrđene vrste podrške, ukupna vrijednost, opšti i posebni uslovi za njeno ostvarenje, način ostvarenja, te nadzor i kontrola, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

S ciljem nastavka podrške privredi koja je pogođena pandemijom virusa korona, Vlada je dala saglasnost na listu poslovnih subjekata za subvencionisanje kamata na odobrena kreditna sredstva u skladu sa Protokolom o saradnji između Razvojne banke FBiH i kantonalne Vlade.

Pročitajte još...   Izvoz svinjetine slamka spasa za farmere

S ciljem postizanja konačnog dogovora oko potpisivanja kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, Vlada je zadužila pregovarački tim da nastavi tražiti hitno, prihvatljivo i održivo rješenje.

Prihvaćena je odluka kojom je kantonalnom Zavodu za javno zdravstvu odobreno 25.000 KM za osiguranje hladnog lanca za vakcinu protiv kovida 19.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada je usvojila zaključak u vezi sa Pozitivnom listom lijekova.

Ministarstvo će, u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, u roku od 15 dana izraditi prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret Zavoda.

Pročitajte još...   Mljekari u RS žele robote na farmama

Nastavljajući projekat usmjeren na prevenciju bolesti zavisnosti, te pružanja kontinuirane terapije osobama koje su na liječenju zamjenskom terapijom, Vlada je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, prihvatila odluku o finansiranju između Razvojnog programa UN i Vlade.

Odobreno je 400.000 KM za četvorogodišnji period u svrhu nabavke lijeka metadona za potrebe Centra za prevenciju i vanbolničko liječenje zavisnika u Mostaru.

Na prijedlog resornog ministarstva, Vlada je odobrila po 50.000 KM za aktivnosti Udruženja “Merhamet”, Regionalni odbor Mostar i Udruženja Karitas Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije