Od prodaje imovine Konjuha najmanje koristi imaju radnici | Agroportal.ba
Agro vijesti

Od prodaje imovine Konjuha najmanje koristi imaju radnici

konjuh

Dio imovine Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica prodat je u jedanaestom krugu prodaje. Skoro nikakvu korist od ovoga neće imati radnici koji godinama čekaju na uvezivanje radnog staža, isplatu plaća te povratak na radna mjesta.

konjuh

Kroz usmeno javno nadmetanje autobaza Konjuha jučer je dobila novog vlasnika za 857.000 KM. Dok je nekadašnja fabrika stolica prodata za 1.600.000 KM. Na ovaj dio se čeka saglasnost Razvojne banke koja je navedena kao razlučni povjerilac u ovoj fabrici namještaja u stečaju.

Radnici nezadovoljni

Koncem prošle godine Konjuh je prodao poslovni prostor za 584.275 konvertibilnih maraka. Posljednjom prodajom nezadovoljni su radnici nekadašnjeg privrednog giganta, jer, kako su naveli, od toga neće imati nikakve koristi. 

Naime, oba iznosa su namijenjena za razlučne povjerioce koji prema aktuelnom Zakonu o stečaju imaju prednost u stečajnom postupku.

Ovom prodajom nismo zadovoljni, jer sav novac dobijaju razlučni povjerioci, a radnici ništa. Ovo se dešava već treći put. Mi smo nemoćni, jer sve se radi po Zakonu o stečaju koji je napravljen na takav način da je radnik na posljednjem mjestu. – Kaže predsjednik Sindikata Konjuha Mujo Gavranović. 

Stečajni postupak u Konjuhu je proglašen u septembru 2016. godine i od tada se više od hiljadu radnika nalazi u nezavidnom položaju. 

Apsolutno nikakvog pomaka nema. Radnici su dosad dobili samo tri plaće od onih koje im se duguju. A od uvezivanja radnog staža još uvijek nema ništa.

Kupci zainteresirani za imovinu

Iako postoje kupci koji su zainteresirani za kupovinu imovine živiničkog Konjuha u cijelosti, prodaju je nemoguće realizirati zbog sudskog spora s Općinom Živinice. Općina Živinice zahtijeva urbanistički plan. Trenutno jedini način prodaje imovine realizira se rasparčavanjem, odnosno dijeljenjem na lotove.

Pročitajte još...   U Živinicama će se graditi prvi pčelarski centar, bit će zaposleno 70 osoba

Vrijedi kazati da je imovina Konjuha nakon pokretanja stečajnog postupka procijenjena na 52 miliona KM. A u 12. krugu prodaje ona će iznositi 39 miliona maraka. 

U ovoj fabrici namještaja danas je angažovano 35 radnika koji se bave proizvodnjom kancelarijskog namještaja. Kupci su iz Bosne i Hercegovine.

Mi imamo kapacitete da se vratimo na stari nivo proizvodnje koja je bila u najboljim vremenima. Fabriku smo sačuvali, ona je netaknuta, a u proizvodnom pogonu imamo 900 mašina koje su u funkcionlanom stanju. U nama je velika želja za povratkom na radna mjesta, ali nam treba pomoć države koja će učestvovati u rješavanju trenutnih problema.

Zaključno s 2018. godinom pravo na odlazak u penziju steklo je 50 radnika, a kada će to ostvariti zasad je nepoznanica.

Izvor: Klix.ba

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika

Agro vijesti

Izvoz mesa u Tursku ponovo od ove sedmice