Alarmantno stanje u voćarstvu Srpske | Agroportal.ba
Agro vijesti

Alarmantno stanje u voćarstvu Srpske

Na području Potkozarja, kao i cijeloj Republici Srpskoj, svake godine drastično se smanjuju površine pod voćnim zasadima, naročito jabuke i kruške koje su ovdje najzastupljenije vrste. To je konstatovano na Osmom savjetovanju voćara Republike Srpske, održanom prošlog vikenda u Gradiški.

Dragoja Dojčinović iz Donjih Podgradaca, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, naglašava da sve više proizvođača voća u Potkozarju odustaje od ove djelatnosti.

Mnogi voćnjaci su iskrčeni ili zapušteni. Potrebno je sve veće ulaganje, a cijene voća, kojeg je teško prodati, sve su manje. Hemijska sredstva su skupa, nafta takođe, radnika, počev od rezidbe do berbe, nema dovoljno, a dnevnice za sezonce se svake godine povećavaju, kazao je Dojčinović.

On je takođe istakao neophodnost uvođenja zaštitnih mjera prilikom uvoza.

Domaće tržište je preplavljeno voćem sumnjivog kvaliteta iz drugih država. Savjet ministara BiH mora hitno reagovati, bar u ograničenom vremenskom periodu, jer će u protivnom naša proizvodnja u još većem obimu biti sasvim upitna, ocijenio je Dojčinović.

Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana, naglašava da je krajnje vrijeme za sitemska rješenja jer, kako kaže, oni godinama ukazuju na iste probleme, a situacija se sporo ili uopšte ne mijenja ka boljem. Najveći proizvođači voća iz dubičke, prijedorske, laktaške i drugih opština prioritetnim smatraju pomoć resornog ministarstva za nabavku protivgradnih mreža i sistema za navodnjavanje.

Pročitajte još...   Pašalić očekuje dobru otkupnu cijenu malina, preko 3KM po kilogramu

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, kazao je u Gradiški da će Ministarstvo stimulisati podizanje novih zasada. Pašalić je na Savjetovanju voćara, koje je bilo veoma posjećeno, takođe rekao da Vlada Republike Srpske posredstvom resornog ministarstva ulaže u voćarstvo. To se, pored ostalog, odnosi na sufinansiranje otkupa voća, podizanje novih zasada, nabavku protivgradnih mreža, sistema za navodnjavanje, premije osiguranja, nabavku regresiranog dizel goriva…

Konkretizujući vidove pomoći proizvođačima voća on je naveo da resorno ministarstvo daje 50 odsto za premije i osiguranja te da sa 30 odsto sufinasira investicije.

Iz budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, od 75 miliona KM namijenjenih poljoprivredi, voćari mogu da računaju na minimalno 5 miliona KM, što je na nivou prošlogodišnje sume za ovu poljoprivrednu djelatnost, istakao je Pašalić na Savjetovanju pod motom “Suočavanje voćara sa izazovima ubrzanih promjena klime, tržišta i radne snage”.

Zbog manjka radnika, naglasio je ministar Pašalić, usvojene su mjere za nabavku opreme za automatizovano sortiranje i pakovanje voća.

Očekuje dobru i efikasnu saradnju s Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, posebno u smislu uvođenja mjera zaštite domaće proizvodnje, ističe Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Organizator savetovanja bilo je Udruženje voćara Republike Srpske.

Pročitajte još...   14 miliona maraka za kapitalne investicije u poljoprivredu Srpske

Štetočine i mikroorganizmi

Profesor Vojislav Trkulja sa Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, koji je bio jedan od predavača na skupu u Gradiški, rekao je da posebno zabrinjava pojava nove grupe mikroorganizama koji uzrokuju značajne bolesti i nova grupa štetočina.

Osim Trkulje, predavači su bili i Duška Delić, Petar Nikolić i Miljan Cvjetković sa Instituta za hortikulturu i Jadranka Bojić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku