Dedić: Nastavljamo uspješne projekte u poljoprivredi
Agro vijesti

Dedić: Nastavljamo uspješne projekte u poljoprivredi

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona posjetio neke od realizovanih projekata u prošloj godini. Koji su podržani od strane ovog ministarstva kroz projekat povećanja konkuretnosti ruralne proizvodnje i smanjenja siromaštva.

Dedić

U Ljubuškom i Blagaju sufinansirana je izgradnja hladnjača i skladišnih kapaciteta i sistema za navodnjavanje. Pored toga podržana je nabavka 76 plastenika i start paketa za 48 poljoprivrednih proizvođača na području općine Ljubuški.

Hladnjača i navodnjavanje

U Ljubuškom ministar Dedić se sastao sa načelnikom općine Ljubuški Vedranom Markotićem i predstavnicima Seljačkog saveza FBiH.

Ovom prilikom želim da izrazim zadovoljstvo sa realiziranim projektima i podrškom poljoprivrednim proizvođačima sa federalnog nivoa. A danas smo razgovarali i o budućim zajedničkim aktivnostima. Sa ciljem stvaranja boljih uslova za bavljenje poljoprivredom na području naše općine, kazao je načelnik Markotić.

IFAD projekat

Rezultatima projekta IFAD-a, zadovoljan je i direktor Jedinice za koordinaciju ovih projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović.

Podrškom za povećanje konkuretnosti ruralne proizvodnje realizirani su projekti u vrijednosti od 20,1 milion KM. Od čega je učešće sredstava projekta 39%, farmera 58,5% i općina/lidera 2,5%. Osigurana je podrška za 8.578 farmera i obradeno 1134,2 hektara zemljišta, kazao je Omanović.

Povećanje konkurentnosti

Veliki broj realiziranih projekata i ulaganja u izgradnju hladnjača i skladišnih kapaciteta, rješavanje pitanja navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, nabavku protivgradne zaštite, sortirnica i lakirnica, kao i integrisanje malih poljoprivrednika u lance vrijednosti dobri su preduslovi za veću konkurentnost poljoprivrednih proizvođača.

Pozivam sve lokalne zajednice da iskoriste mogućnosti novog Projekta poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća. Kako bi poljoprivredni proizvođači ostvarivali veće prihode i imali bolje životne uslove u ruralnim područjima, istakao je ministar Dedić tokom posjete.

Projekti poljoprivrednog razvoja

Na održanoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH data je saglasnost na sporazum o finansiranju Projekta poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća. Tako da se u drugoj polovini ove godine očekuje početak njegove realizacije. Navedenim projektom otvaraju se mogućnosti za nova ruralna poslovanja boljim povezivanjem i integrisanjem farmi. Kao i organiziranjem i integrisanjem malih poljoprivrednika u lance vrijednosti i njihovo povezivanje sa komercijalnim tržištima.

Pročitajte još...   Vlade entiteta usaglasile zabranu izvoza drvnih sortimenata iz BiH na dvije godine
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)