Dedić: Nastavljamo uspješne projekte u poljoprivredi
Agro vijesti

Dedić: Nastavljamo uspješne projekte u poljoprivredi

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona posjetio neke od realizovanih projekata u prošloj godini. Koji su podržani od strane ovog ministarstva kroz projekat povećanja konkuretnosti ruralne proizvodnje i smanjenja siromaštva.

Dedić

U Ljubuškom i Blagaju sufinansirana je izgradnja hladnjača i skladišnih kapaciteta i sistema za navodnjavanje. Pored toga podržana je nabavka 76 plastenika i start paketa za 48 poljoprivrednih proizvođača na području općine Ljubuški.

Hladnjača i navodnjavanje

U Ljubuškom ministar Dedić se sastao sa načelnikom općine Ljubuški Vedranom Markotićem i predstavnicima Seljačkog saveza FBiH.

Ovom prilikom želim da izrazim zadovoljstvo sa realiziranim projektima i podrškom poljoprivrednim proizvođačima sa federalnog nivoa. A danas smo razgovarali i o budućim zajedničkim aktivnostima. Sa ciljem stvaranja boljih uslova za bavljenje poljoprivredom na području naše općine, kazao je načelnik Markotić.

IFAD projekat

Rezultatima projekta IFAD-a, zadovoljan je i direktor Jedinice za koordinaciju ovih projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović.

Podrškom za povećanje konkuretnosti ruralne proizvodnje realizirani su projekti u vrijednosti od 20,1 milion KM. Od čega je učešće sredstava projekta 39%, farmera 58,5% i općina/lidera 2,5%. Osigurana je podrška za 8.578 farmera i obradeno 1134,2 hektara zemljišta, kazao je Omanović.

Povećanje konkurentnosti

Veliki broj realiziranih projekata i ulaganja u izgradnju hladnjača i skladišnih kapaciteta, rješavanje pitanja navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, nabavku protivgradne zaštite, sortirnica i lakirnica, kao i integrisanje malih poljoprivrednika u lance vrijednosti dobri su preduslovi za veću konkurentnost poljoprivrednih proizvođača.

Pozivam sve lokalne zajednice da iskoriste mogućnosti novog Projekta poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća. Kako bi poljoprivredni proizvođači ostvarivali veće prihode i imali bolje životne uslove u ruralnim područjima, istakao je ministar Dedić tokom posjete.

Projekti poljoprivrednog razvoja

Na održanoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH data je saglasnost na sporazum o finansiranju Projekta poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća. Tako da se u drugoj polovini ove godine očekuje početak njegove realizacije. Navedenim projektom otvaraju se mogućnosti za nova ruralna poslovanja boljim povezivanjem i integrisanjem farmi. Kao i organiziranjem i integrisanjem malih poljoprivrednika u lance vrijednosti i njihovo povezivanje sa komercijalnim tržištima.

Pročitajte još...   Pregled prehrambene industije u FBiH za 2019. godinu
0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM