Sastanak Košarac, Pašalić i Dedić oko aktuelnih tema u poljoprivredi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sastanak Košarac, Pašalić i Dedić oko aktuelnih tema u poljoprivredi

Sastanak Dedić, Pašalić, Košarac u Sarajevu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i FBiH Boris Pašalić i Šemsudin Dedić saglasili su se da se sa klaoničarima i firmom koja izvozi meso u Tursku definiše način otkupa domaće proizvodnje koja se nalazi u registrima nadležnih entitetskih tijela.

Sastanak Dedić, Pašalić, Košarac u Sarajevu

Zabrana izvoza zbog nepravilnosti

Tokom sastanka u Sarajevu na kojem su razmijenjena mišljenja o privremenoj zabrani izvoza junećeg mesa u Tursku zbog uočenih nepravilnosti, Pašalić i Dedić su podržali preduzete mjere, sa akcentom na neophodnost uključenja svih sertifikovanih klaoničkih kapaciteta u BiH za izvoz mesa u Tursku.

Ministri su razgovarali i o prilagođavanju legislative u BiH sa pravnom tekovinom EU s ciljem korišćenja IPARD sredstava, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Na sastanku je naglašeno da postoji visok stepen saglasnosti u vezi sa zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, te da će u narednom periodu biti održan sastanak radnih grupa za zakone o hrani i veterinarstvu i da će se razgovarati o tačkama koje još nisu usaglašene.

Pročitajte još...   Košarac traži isti tretman za firme iz BiH kada je u pitanju izvoz mesa u Tursku

Kada je riječ o zakonu o vinu, istaknuto je da je to važno zakonsko rješenje, s obzirom na tendenciju razvoja vinogradarstva i proizvodnje vina u BiH, te da je potrebno prilagoditi legislativu koja reguliše ovu oblast sa evropskim standardima.

Elektronsko čipovanje stoke

Košarac je dobio podršku dva ministra za inicijativu za projekat elektronskog čipovanja stoke kao model koji će unaprijediti sistem obilježavanja stoke, što je preduslov za organizaciju nultog popisa.

Sagovornici su ukazali na značaj otvaranja novih tržišta za domaće proizvode, te razgovarali o ispunjavanju upitnika za izvoz crvenog mesa u EU i Kinu.

U tom kontekstu, Košarac je informisan da je Republika Srpska okončala svoj dio posla kada je riječ o ispunjavanju upitnika za izvoz crvenog mesa u Kinu, te da se čeka da FBiH okonča svoje obaveze.

Pročitajte još...   Počela berba jabuka u Potkozarju

Kada je riječ o ispunjavanju upitnika za izvoz crvenog mesa u EU, dogovoreno je da u narednom periodu bude organizovan sastanak predstavnika Kancelarije za veterinarstvo BiH, pomoćnika entitetskih ministara za veterinarstvo i kabineta ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, kako bi se razgovaralo o otvaranju ovih upitnika, odnosno definisale referentne laboratorije u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o ukidanju vakcinacija za klasičnu kugu svinja u FBiH, te je dogovoreno da se krene u tom pravcu, u saradnji sa predstavnicima nadležnog federalnog ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo.

Ukidanje ove mjere značilo bi nastavak spoljnotrgovinskog prometa svinjskog mesa u zemlje CEFTA.

Košarac, Pašalić i Dedić osvrnuli su se i na organsku proizvodnju hrane, te konstatovali da se ovom trebaju posvetiti svi nivom vlasti u BiH jer će vrlo brzo biti tretirano EU standardima.

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru