Poljoprivrednici iz Sanskog Mosta traže zabranu nomadske ispaše | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici iz Sanskog Mosta traže zabranu nomadske ispaše

Udruženje poljoprivrednika opštine Sanski Most zatražilo je od nadležnih institucija da spriječe nomadske ispaše. Koje su i ove godine u velikoj mjeri prisutne na ovim prostorima.

nomadske ispaše

Predsjednik ovog udruženja Husein Selimović ističe kako je započela proljetna sjetva te dodaje kako nomadska stada nanose veliku štetu na tek zasijanim poljoprivrednim usjevima. Takođe, ukazuje i na opasnost pojave i širenja stočnih bolesti koje mogu desetkovati stočni fond.

Zabrana se ne poštuje

Prije više godina vlasti u Unsko-sanskom kantonu su donijele odluku o zabrani nomadske ispaše. Ali smo svjedoci da je zakon samo mrtvo slovo na papiru i da se ne provodi u praksi. Ovih dana imamo pravu najezdu brojnih stada ovaca koja dolaze na ove prostore bez ikakve kontrole, kazao je Selimović.

Prema njegovim riječima, u proteklim godinama bilo je dosta problema s nomadima čije su ovce bile zaražene brucelozom. Pa se bolest širila i u dobroj mjeri zarazila stočni fond ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača.

Pročitajte još...   Domaći proizvođači gomilaju viškove proizvoda i bore se za opstanak

Inače, na području sanske općine najviše su prisutna nomadska stada iz područja srednje BiH, a u proteklom periodu zabilježeni su i brojni incidenti između nomada i vlasnika poljoprivrednih zemljišta.

Inspekcija se poziva na uslove terena

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu kako nomadi koji uđu na područje neke od lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu moraju imati ugovor o zakupu zemljišta ukoliko žele da napasaju svoja stada. Dodaju da je protiv vlasnika veoma teško primijeniti zakonske sankcije budući da se oni nalaze u neprestanom pokretu.

Kada inspektori dođu na lice mjesta, nomadi već više nisu tamo. Sem toga, riječ je o planinskim područjima gdje su putevi teško prohodni. Što otežava djelovanje inspektora, kažu u inspekciji.

U Veterinarskom zavodu USK ističu kako je nekontrolisano nomađenje veoma opasno jer je mahom riječ o stadima koja nisu obuhvaćena veterinarskom i zdravstvenom kontrolom, te se slobodno kreću kroz cijelu zemlju. Podsjećaju kako su zarazne bolesti prije desetak godina u značajnoj mjeri naštetile ovčarstvu na ovim prostorima. Broj ovaca je tada iznosio 11.000, dok je danas registrovano tek oko 7.000 ovih domaćih životinja.

Pročitajte još...   Kivi rodio kao grožđe

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća