Od sutra pojačana kontrola uvoza mesa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Od sutra pojačana kontrola uvoza mesa

Uvoz svinja

Od sutra, granične inspekcijske službe pojačaće kontrolu uvoza mesa iz zemalja u kojima su se pojavile bolesti i zaraza životinja.

Cilj je zaštititi zdravlje stanovništva, ali i domaće proizvođače i izvoznike mesa.

Ove mjere dogovorene su nakon sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu, Mirka Šarovića, i entitetskih ministara poljoprivrede Borisa Pašalića i Šemsudina Dedića, u Sarajevu.

Mi ćemo vidjeti narednih dana koje će mjere da budu u prvom planu ali ono što je sigurno – od sutra ćemo imati rigorozniju kontrolu na granici BiH i tome smo se danas dogovorili.

Meso niže klase

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ističe da ne treba koristiti termin zatrovano meso, jer se ne radi o zatrovanom mesu već o mesu niže klase.

Mi ubozimo najviše prednji čerek, to nije meso prve kategorije. Drugim riječima, stanovništvo Evrope pojede but, najkvalitenije meso,  a mi uvozimo taj prednji čerek.

Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, kaže da svakako ne trebamo dozvoliti da naši potrošači koriste meso slabijeg kvaliteta.

Naš cilj je da izvozimo kvalitetnije meso drugim zemljama a da uvozimo i kao potrošači koristimo meso koje zasigurno mora imati kvalitet koji je zadovoljavajući.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.