Od sutra pojačana kontrola uvoza mesa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Od sutra pojačana kontrola uvoza mesa

uvoz goveđeg i svinjskog mesa

Od sutra, granične inspekcijske službe pojačaće kontrolu uvoza mesa iz zemalja u kojima su se pojavile bolesti i zaraza životinja.

Cilj je zaštititi zdravlje stanovništva, ali i domaće proizvođače i izvoznike mesa.

Ove mjere dogovorene su nakon sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu, Mirka Šarovića, i entitetskih ministara poljoprivrede Borisa Pašalića i Šemsudina Dedića, u Sarajevu.

Mi ćemo vidjeti narednih dana koje će mjere da budu u prvom planu ali ono što je sigurno – od sutra ćemo imati rigorozniju kontrolu na granici BiH i tome smo se danas dogovorili.

Meso niže klase

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ističe da ne treba koristiti termin zatrovano meso, jer se ne radi o zatrovanom mesu već o mesu niže klase.

Mi ubozimo najviše prednji čerek, to nije meso prve kategorije. Drugim riječima, stanovništvo Evrope pojede but, najkvalitenije meso,  a mi uvozimo taj prednji čerek.

Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, kaže da svakako ne trebamo dozvoliti da naši potrošači koriste meso slabijeg kvaliteta.

Naš cilj je da izvozimo kvalitetnije meso drugim zemljama a da uvozimo i kao potrošači koristimo meso koje zasigurno mora imati kvalitet koji je zadovoljavajući.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Domaća soja dobija podršku

Agro vijesti

Nisu glasali za prelevmane, a evo i zašto