Ponedjeljak , 6 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Nabavka 200 junica za područje Hercegovine

Nabavka 200 junica za područje Hercegovine

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Bileći da je sa vlasnikom Mljekare “Pađeni” Nenadom Vukojem dogovorio nabavku 200 junica na području gdje ovo preduzeće vrši otkup mlijeka, čime će biti povećan broj muznih krava.

Vjerovatno ćemo na proljeće krenutu sa realizacijom mjera kojim ćemo da povećamo broj muznih krava na ovom području. Time će biti više mlijeka koje ova mljekara otkupljuje, a budući da ima namjeru da širi proizvodnju, imaćemo dvostruko zadovoljstvo. S jedne strane, biće više proizvoda koji su cijenjeni u okruženju, pa čak i u skandinavskim zemljama, a, sa druge, podržaćemo proizvođače mlijeka.

Rekao je Pašalić novinarima.

On je, nakon posjete bilećkoj Mljekari “Pađeni”, rekao da ovo nije samo važan privredni subjekt za Hercegovinu, već i za Republiku Srpsku, te da će Vlada Srpske podržati ovo postrojenje, ali i proizvođače mlijeka.

Iako smo umanjili premiju sa 30 na 25 feninga po litru proizvodnja nije pala. U ovoj godini ćemo otkupiti 120 miliona litara mlijeka što je više tri miliona nego prošle godine, a 10 miliona nego pretprošle.

Vukoje je istakao da će, kada je riječ o nabavci junica, Ministarstvo poljoprivrede dati jednu polovinu ukupne vrijednosti grla, a drugu obezbijediti otkupom mlijeka.

On je rekao da proizvođači koji budu htjeli mogu da učestvuju sa 20 odsto, a 30 odsto da plate otkupom mlijeka Mljekari.

Tendencija rasta

Prema njegovim riječima, Mljekara “Pađeni” ima tendenciju rasta od 20 odsto svake godine, te u skladu sa tim i njihovi kooperanti moraju proizvesti 20 odsto više mlijeka.

Vukoje je istakao da Mljekara “Pađeni” planira proširenje, te da je u ovoj godini uloženo više od dva miliona KM.

Sagradili smo objekat od 1.800 metara kvadratnih, opremili laboratoriju koja ima najbolji kapacitet u BiH, pa i regionu, tako da su naši proizvodi bezbjedni.

Istakao je Vukoje.

Narodni poslanik Ilija Tamindžija rekao je da je Mljekara “Pađeni” jedna od uspješnijih koja sve obaveze prema državi i kooperantima godinama redovno izmiruje.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

mlijeko

Proizvodnja svježeg mlijeka u padu, a izvoz raste

I pored toga što se u posljednje četiri godine proizvodnja svježeg sirovog mlijeka smanjuje, Bosna …