Održan Dan uljarica u Brčkom | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Održan Dan uljarica u Brčkom

Dani uljarica Brčko 2020

U organizaciji Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanije BIMAL održan je Dan uljarica na temu „Prepoznati, razviti i održati proizvodnju uljarica u BiH“.

Dani uljarica Brčko 2020

Zahvaljujući organizatorima, poljoprivredni proizvođači su i ove godine imali priliku da se na jednom mjestu sastanu i da razgovaraju sa predstavnicima resornih institucija i strukovnih tijela o aktuelnim trendovima i stanju u poljoprivrednoj proizvodnji.

Snaga i rast domaće poljoprivredne proizvodnje znači i jačanje našeg agrarnog sektora, a bez jednakog razvoja obje strane ne možemo govoriti o kvalitetnoj prehrambenoj proizvodnji domaćih proizvođača, pri čemu je uloga agrara primarna za uspjeh prehrambene industrije u BiH. Kompanija BIMAL ima to zadovoljstvo da iz godine u godinu ulaže u povećanje proizvodnje uljarica, te da kao siguran otkupljivač prednost uvijek daje domaćim proizvođačima, rekao je predsjednik Uprave STUDEN Grupe i generalni direktor kompanije BIMAL g. Ilija Studen.

Poljoprivredni proizvođači su složni da proizvodnja zavisi od mnogih faktora, te da je mogućnost predviđanja odnosa ulaganja i zarade izuzetno važna. Podsticaji, mehanizacija, kvalitet zemljišta i vremenske prilike utiču na konkurentnost proizvodnje, a agrarna politika, pored zagarantovanog otkupa su dodatni stimulatori za domaće poljoprivrednike.

Pročitajte još...   Pašalić za Agroportal, šta smo poduzeli te šta planiramo u 2020. godini

Resorna Ministarsta Republike Srpske i Federacije BiH istakli su da su ove godine uspjeli da povećaju budžete za poljoprivredne podsticaje. Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS-a Boris Pašalić rekao je da je agrarni budžet Republike Srpske od 75 miliona KM najveći u posljednjih desetak godina, dok je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH predstavljen program podsticaja za poljoprivredu u FBiH od 87 miliona KM što je rekordni iznos do sada, od čega su izdvajanja za biljnu proizvodnju planirana u iznosu od 12 miliona KM.

Pročitajte još...   Privremena obustava izvoza kruške u Rusiju

Šef Odjeljenja za poljoprivredu Brčko distrikta Perica Burgić složio se da su podsticaji značajni za naše poljoprivrednika, a da za 2020. godinu u Brčko distriktu iznose 9,6 miliona KM. 

Institucionalno uvezivanje je osnova za povećanje poljoprivredne proizvodnje i kvaliteta srovine, zaključak je održanog panela, pri čemu su saradnja i maksimalan angažmah svih nadležnih institucija neophodni kako bi došlo do rasta poljoprivredne proizvodnje.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)