Organska proizvodnja bukovača iz Tuzle – Fungi Kultura (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Organska proizvodnja bukovača iz Tuzle – Fungi Kultura (VIDEO)

Pozitivna priča o uspješnom biznisu koji su, pred sam početak pandemije koronavirusa, pokrenula tri momka dolazi nam iz Tuzle. Odlučili su da se, pored svojih redovnih poslova, počnu baviti uzgojem gljiva bukovača.

Tako je nastala Fungi kultura koja uspješno završava prvu sezonu. Biznis plan je višegodišnji i ukazuje na jedan od načina kako, u vremenu kada mnogi poslovi stagniraju ili propadaju, ima načina da se novi uspješno pokrenu.

Dugodišnje prijateljstvo između Danijela Stjepanovića, Edisa Osmića i Erdžana Junuzovića stvorilo je zajednička interesovanja, ali i želju da učine nešto u vezi promjene nabolje u sredini iz koje sve više mladih ljudi odlazi. Otac jednog od njih bavio se uzgojem gljiva, pa je to bila prilika za usmjeravanje. Početkom godine prošli su edukaciju o osnivanju biznis start up programa u okviru Fondacije tuzlanske zajednice i dobili početna sredstva za osnivanje obrta, a u okviru Inkubator centra Lipnica i prostor po subvencioniranim cijenama.

Pročitajte još...   "Rakijski festival" ekonomska i turistička prilika, Tuzla 30.11.2018. godine
Edis Osmić, Fungi kultura

U doba kada je korona zatvarala male obrte i firme, mi smo iskoristili taj trenutak da plasiramo zdravu hranu koju smo dostavljali na kućnu adresu.Ljudima se to svidjelo iz praktičnih razloga i nismo htjeli propustiti tu priliku. Zasijavali smo sve veće količine i prvu godinu, odnosno prvu sezonu, prošli smo vrlo, vrlo uspješno.

Sada su pred novom sezonom. Zasijano je 60 od ukupno planiranih 240 vreća koliki je kapacitet prostora sa kojim raspolažu. Sam proces, kažu, nije komplikovan, ali je složen, jer se baziraju isključivo na organskom pristupu proizvodnji.

Erdžan Junuzović, Fungi kultura

Najbitnije je nabaviti kvalitetan substrat koji se proizvodi isključivo od pšenične slame koja se pasterizuje isključivo organski. Dosta drugih proizvođača radi sa hipermanganom i sa hemijskim dodacima. Mi želimo to izbjeći, jer želimo da naš proizvod bude zdraviji sam po sebi.

Ovdje proizvedene gljive bukovače dostavljaju se na kućnu adresu u roku od 8 sati. Naručuju se online putem društvenih mreža ili telefona. Za sada pokrivaju područje Tuzle. Planiraju širenje tržišta i proizvodnih kapaciteta.

Pročitajte još...   Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača
Danijel Stjepanović, Fungi kultura

Tu se podrazumijeva veće količine vreća, veći prostor, mašine koje će nam ubrzati sam proces proizvodnje, koji će nam stvoriti bolje uslove za rast i prorastanje naših gljiva i sve to što bi dovelo u konačnici da mi zaokružimo jedan krug proizvodnje da budemo u principu održivi, samoodrživi.

Konačni cilj jeste dovesti proizvodnju na nivo gdje neće imati otpada,odnosno gdje će vreće nakon branja gljiva biti iskoristive kao gnojivo. Iako su oni imali mentora koji je olakšao prve korake, smatraju da brojne besplatne online edukacije i aktivniji odnos mogu brojnim ljudima obezbijediti siguran i dobro plaćen posao, kao i dati razlog više da ostanu u BiH.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Rogatici krompir zasijan na 283 hektara, više nego lani

Agro vijesti

Kajsija spremna za branje tri nedjelje ranije