Organski voćnjak i prirodni džemovi i sokovi iz Breze | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Organski voćnjak i prirodni džemovi i sokovi iz Breze

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, kompanija Mega Natura, prerađivač voća iz Breze, u blizini Sarajeva, uskoro će povećati proizvodnju organskih džemova, sokova i drugih voćnih proizvoda.

Dozvoljavamo posjetiocima da uđu u naš voćnjak i beru voće koje im se sviđa, kaže Šefket Hrustanović, vlasnik voćnjaka Baš Bašća i Mega Nature, kompanije za preradu voća iz Breze.

U periodu od 2005. do 2010. godine, Šefket je na deset hektara zemljišta posadio organski voćnjak, a 2018. godine je osnovao kompaniju. Sada godišnje proizvedu blizu 200 tona šljiva, krušaka i jabuka, te manje količine trešanja, višanja, kupina i malina. Polovinu toga prodaju u voćnjaku a ostatak prerade.

Gospodin koja su jednom došao u naš voćnjak me pitao da li ga iskorištavam time što on sam bere voće koje će kupiti i rekao sam da je to tačno,

nastavlja Šefket.

Ali tada sam mu rekao i to da će on vjerovatno odabrati voće koje mu se najviše sviđa. To je nešto što mu niko drugi ne bi dopustio. Ljudi rijetko puštaju druge da lutaju u njihovim voćnjacima, ali to je način na koji mi želimo da radimo. To je naš način, kaže on.

Organski proizvodi i agroturizam

U početku je voće iz Baš Bašće prodavano svježe. Kako su prinosi rasli uz kontinuiran razvoj i usavršavanje uzgoja, počeo se javljati višak plodova. Tako su 2012. godine Šefket i njegova porodica počeli prerađivati voće i praviti prirodne sokove, džemove i druge proizvode kao što su oguljene i suhe šljive kao i voćna punjenja za kolače.

Kod kuće smo prerađivali onoliko voće koliko smo  mogli koristeći ograničenu opremu koju smo imali, pa smo se za pomoć obratili prijateljima i partnerima kako bi nam pomogli da preradimo ostatak. Naravno, morali su da prate naša upustva, kaže Šefik.

Njihov trud uložen u preradu voća se isplatio. 2014. godine, na sajmu hrane u Nurnbergu, Njemačka, dobili su priznanje za najboljeg proizvođača soka od šljive na cijelom Balkanu.

Pročitajte još...   Modernizacija mljekara u BiH se nastavlja

Baš Bašća je također postala i mjesto za agro turizam. Uz malu farmu životinja, dječje igralište, malo jezero sa splavom, mjesta za roštiljanje i mogućnost vožnje traktorom kroz voćnjak, Baš Bašća privlači mnogo posjetitelja, uključujući i 5000 stranih posjetilaca godišnje.

Kako bi dobio izvoznu dozvolu, osim Baš Bašće, Šefket je registrovao i Mega Naturu. Oni sada proizvode 15 organskih voćnih proizvoda pod markom Zlatija, po imenu Šefketove snahe.

Širenje proizvodnje

Ubrzo nakon osnivanja, Mega Natura je počela izvoziti u Njemačku, Australiju i Saudijsku Arabiju. Također su počeli prodavati svoje proizvode u 15 trgovina sa organskim proizvodima u Sarajevu, te u 15 Bingo supermarketa širom BiH. Kako je potražnja za njihovim proizvodima rasla, više se nisu mogli oslanjati na prijatelje i partnere kako bi im pomogli u proizvodnji. Stoga su se odlučili da nabave svu potrebnu opremu i da diverzifikuju proizvodnju.

Pročitajte još...   “Budi zdrav ko dren” - Delikatese od drenjina!

Tražeći podršku za ovaj značajan poduhvat, Mega Natura se prijavila za nepovratna sredstva koja dodjeljuje projekat Sweden/USAID FARMA II. Uz podršku projekta oni su kupili sušaru i mašine za pranje voća, vađenje koštica, blanširanje i rehidraciju.

Sa novom opremom moći ćemo utrostručiti proizvodnju prerađenog voća. Mega Natura trenutno ima dva stalna radnika, agronoma i tehnologa, obje žene. Kada pokrenemo proizvodnju trebat će nam još najmanje dvoje uposlenika, kao i oko 85 sezonskih radnika da pomognu u berbi i pripremi voća, napominje Šefket.

Nadalje, započet će i proizvodnju čipsa od kruške i jabuke i mješavina suhog voća.

Šefket ne planira proširiti voćnjak, niti zaustaviti prodaju svježeg voća. Umjesto toga, planira da počne kupovati organsko voće od drugih poljoprivrednika u tom području. Uz povećanu proizvodnju, Zlatija proizvodi bi uskoro trebali postići veće tržišne udjele, kako u BiH, tako i na međunarodnom tržištu. U međuvremenu, organski voćnjak i prirodni džemovi i sokovi ostaju Brezini ključni atributi.

0Shares
Slične objave
Agro reportaže

Može se dobro živjeti od svog rada: Ovo je priča vrijednog Adina Gradašćevića iz Janje kod Bijeljine

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća