Organski voćnjak i prirodni džemovi i sokovi iz Breze | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Organski voćnjak i prirodni džemovi i sokovi iz Breze

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, kompanija Mega Natura, prerađivač voća iz Breze, u blizini Sarajeva, uskoro će povećati proizvodnju organskih džemova, sokova i drugih voćnih proizvoda.

Dozvoljavamo posjetiocima da uđu u naš voćnjak i beru voće koje im se sviđa, kaže Šefket Hrustanović, vlasnik voćnjaka Baš Bašća i Mega Nature, kompanije za preradu voća iz Breze.

U periodu od 2005. do 2010. godine, Šefket je na deset hektara zemljišta posadio organski voćnjak, a 2018. godine je osnovao kompaniju. Sada godišnje proizvedu blizu 200 tona šljiva, krušaka i jabuka, te manje količine trešanja, višanja, kupina i malina. Polovinu toga prodaju u voćnjaku a ostatak prerade.

Gospodin koja su jednom došao u naš voćnjak me pitao da li ga iskorištavam time što on sam bere voće koje će kupiti i rekao sam da je to tačno,

nastavlja Šefket.

Ali tada sam mu rekao i to da će on vjerovatno odabrati voće koje mu se najviše sviđa. To je nešto što mu niko drugi ne bi dopustio. Ljudi rijetko puštaju druge da lutaju u njihovim voćnjacima, ali to je način na koji mi želimo da radimo. To je naš način, kaže on.

Organski proizvodi i agroturizam

U početku je voće iz Baš Bašće prodavano svježe. Kako su prinosi rasli uz kontinuiran razvoj i usavršavanje uzgoja, počeo se javljati višak plodova. Tako su 2012. godine Šefket i njegova porodica počeli prerađivati voće i praviti prirodne sokove, džemove i druge proizvode kao što su oguljene i suhe šljive kao i voćna punjenja za kolače.

Kod kuće smo prerađivali onoliko voće koliko smo  mogli koristeći ograničenu opremu koju smo imali, pa smo se za pomoć obratili prijateljima i partnerima kako bi nam pomogli da preradimo ostatak. Naravno, morali su da prate naša upustva, kaže Šefik.

Njihov trud uložen u preradu voća se isplatio. 2014. godine, na sajmu hrane u Nurnbergu, Njemačka, dobili su priznanje za najboljeg proizvođača soka od šljive na cijelom Balkanu.

Pročitajte još...   The Middle East Organic and Natural Products Expo is Back For the 18th Edition

Baš Bašća je također postala i mjesto za agro turizam. Uz malu farmu životinja, dječje igralište, malo jezero sa splavom, mjesta za roštiljanje i mogućnost vožnje traktorom kroz voćnjak, Baš Bašća privlači mnogo posjetitelja, uključujući i 5000 stranih posjetilaca godišnje.

Kako bi dobio izvoznu dozvolu, osim Baš Bašće, Šefket je registrovao i Mega Naturu. Oni sada proizvode 15 organskih voćnih proizvoda pod markom Zlatija, po imenu Šefketove snahe.

Širenje proizvodnje

Ubrzo nakon osnivanja, Mega Natura je počela izvoziti u Njemačku, Australiju i Saudijsku Arabiju. Također su počeli prodavati svoje proizvode u 15 trgovina sa organskim proizvodima u Sarajevu, te u 15 Bingo supermarketa širom BiH. Kako je potražnja za njihovim proizvodima rasla, više se nisu mogli oslanjati na prijatelje i partnere kako bi im pomogli u proizvodnji. Stoga su se odlučili da nabave svu potrebnu opremu i da diverzifikuju proizvodnju.

Pročitajte još...   Male radnje, velike priče

Tražeći podršku za ovaj značajan poduhvat, Mega Natura se prijavila za nepovratna sredstva koja dodjeljuje projekat Sweden/USAID FARMA II. Uz podršku projekta oni su kupili sušaru i mašine za pranje voća, vađenje koštica, blanširanje i rehidraciju.

Sa novom opremom moći ćemo utrostručiti proizvodnju prerađenog voća. Mega Natura trenutno ima dva stalna radnika, agronoma i tehnologa, obje žene. Kada pokrenemo proizvodnju trebat će nam još najmanje dvoje uposlenika, kao i oko 85 sezonskih radnika da pomognu u berbi i pripremi voća, napominje Šefket.

Nadalje, započet će i proizvodnju čipsa od kruške i jabuke i mješavina suhog voća.

Šefket ne planira proširiti voćnjak, niti zaustaviti prodaju svježeg voća. Umjesto toga, planira da počne kupovati organsko voće od drugih poljoprivrednika u tom području. Uz povećanu proizvodnju, Zlatija proizvodi bi uskoro trebali postići veće tržišne udjele, kako u BiH, tako i na međunarodnom tržištu. U međuvremenu, organski voćnjak i prirodni džemovi i sokovi ostaju Brezini ključni atributi.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Malinari poručili: nema berbe ispod 10KM

Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika