U Trebinju, gradu dobrih vina, Ivana Savić je odlučila da sa svojim suprugom proizvodi domaće pivo, kome je dala neobičan naziv „Međed“.
Sve je počelo neposredno pred pandemiju virusa korona, a njihovo pivo, osim Trebinjaca i njihovih gostiju, ovog ljeta pije se i u ugostiteljskim objektima u ostatku Hercegovine.
Ivana kaže da kao diplomirani pravnik nije mogla naći posao, pa je odlučila da potraži novac za pokretanje sopstvenog biznisa posredstvom projekata Zavoda za zapošljavanje RS.
Projekat koji smo uradili suprug i ja je prošao, a onda smo uz pomoć rodbine, prijatelja, kumova uspjeli kupiti opremu i pokrenuti pivaru, objašnjava ona.
Originalan naziv je, priznaje, nastao nakon ankete na društvenim mrežama.
Željeli smo da budemo prepoznatljivi po nekom orginalnom, hercegovačkom imenu. Iz Vojvodine sam i pitali su me kako ću se uklopiti u krševitoj Hercegovini. Različiti su bili prijedlozi kako da nazovemo naš proizvod, a konačan naziv nastao je anketom na društvenim mrežama.
Naš prijatelj, koji ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, napravio je anketu, a većina je smatrala da je „Međed“ autentičan naziv za ovaj dio Srpske, koji i jeste naše glavno tržište. Odlučili smo da poslušamo glas naroda i nismo se pokajali, priča Ivana.
Zadovoljna je kvalitetom i ukusom njihovog kraft piva, a kaže da je najvažnije da su zadovoljni i oni koji su ga probali.
Mi smo pivopije i željeli smo da uradimo nešto što nam se sviđa. Putujući po većim gradovima probali smo ovakva piva, svidjela nam se punoća ukusa i to nam je dalo ideju da probamo, priča Ivana.
Ukus
Savićima su u početku pomogli i prijatelji, a pošto je Vojvođanka, Ivana je imala prijašnja iskustva s ječmom i hmeljom, kao osnovnim sirovinama.
Naši prijatelji, koji su se ranije bavili ovim poslom, mnogo su nam pomogli oko recepata, načina i uslova proizvodnje. Pivo je jako osetljiv proizvod, možda osetljiviji od mlijeka, što se tiče kvarenja. Proizvodnja zahtijeva visoke higijenske uslove, a postupak je dugotrajan, naglašava ova mlada žena.
Dodaje da za sada proizvode piva koja su ukusom najsličnija onima na koja su već navikla nepca ovdašnjih potrošača.
Radimo umjerene varijante, da je propoznatljivo da je domaće, ali da liči na industrijska. Za sada ne proizvodimo neke agresivnije vrste, koje imaju jaču aromu, kaže Ivana.
Tržište
Pivo koje proizvode Savići je, tvrde, potpuno prirodno, pravljeno isključivo od ječma, kvasca, hmelja i vode, bez konzervansa.
Stavljamo veće količine hmelja, jer je to sastojak koji ga čuva. Na neki način je prirodni konzervans. Naše pivo je malo osjetljivije od industrijskih i može brže da se pokvari, ali je zdravije. Čuvamo ga u komori na temperaturi oko 10 stepeni Celzijusa. Kada se tako štiti može i pola godine da bude ispravno, možda i duže, objašnjava ona.
Mjesečno proizvedu oko 2.000 litara domaćeg piva , a “Međed” se, za sada, može popiti u lokalima u Trebinju, Nevesinju, Ljubinju, Gacku, Bileći i Bijeljini.