Osiguranje žitarica uz pomoć Vlade RS | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Osiguranje žitarica uz pomoć Vlade RS

Uprkos šteti koju gotovo svake godine imaju zbog vremenskih neprilika, mali broj poljoprivrednih gazdinstava osigurava svoju proizvodnju, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Da bi motivisala poljoprivrednike, Vlada Srpske subvencioniše 50 odsto cijene osiguranja. To je doprinjelo da su 144 gazdinstva osigurala proizvodnju u ovoj godini, što je tri puta više nego u prošloj godini. Sufinansiranje premije osiguranja planirano je i za 2018. godinu.

Ozime žitarice, kukuruz i industrijsko bilje, Branimir Andrić iz semberskog sela Pučile sije na 170 hektara oranice. Zbog velikih ulaganja u proizvodnju od 1.300 do 1.800 maraka po hektaru, zavisno od usjeva, ne rizikuje.

Moja iskustva pokazuju da je osiguranje usjeva simboličan trošak u odnosu na uložene pare. Smatram da bi svaki poljoprivrednik to trebalo da uradi. Posebno sada kada Vlada RS subvencioniše osiguranje sa 50 odsto. Osiguranje po hektaru pšenice je oko 40 KM, pola da Vlada, tako da za 20 KM ne treba strahovati od suše ili poplave, kaže ovaj ratar.

Boško Radić takođe navodi da su vladini podsticaji velika pomoć ratarima, te da i osiguravajuće kuće daju dodatne pogodnosti.

Ne platimo odmah sve, jer kada sklopimo ugovor platimo 10 odsto, a ostatak izmirimo kad ovršemo pšenicu, kaže Radić.

Vlada je u ovoj godini sufinansirala 144 poljoprivredna proizvođača, koji su osigurali usjeve.

Pročitajte još...   Banja Luka: Poziv poljoprivrednim proizvođačima, prijavite se za podsticaje

Portparol Ministarstva poljoprivrede RS Aleksandar Macanović kaže da, iako u pravilniku piše do 50 odsto, s obzirom na broj zahteva, direktor Agencije je već donio rješenje kojim će taj procenat biti 50 odsto.

Pročitajte još...   „Kupres Milch“ raste i sprema se za tržište EU

Od grada i požara, proizvodnju osigurava manje od jedan odsto registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj, dok se za dodatni vid osiguranja od poplava i gubitka ploda koji je i nešto skuplji, odlučuje tek neznatan broj poljoprivrednika.

U osiguravajućim kućama kažu da je poslednjih godina povećan procenat osiguranih površina. Osnovni vidovi osiguranja su grad, požar, udar groma, a dopunski rizici su poplava, oluja, prolećni mraz i oni su duplo skuplji. Za pet godina isplaćeno je 727.000 KM po osnovu sufinansiranja premije za osiguranje ukupno 163 korisnika.

Niska svijest poljoprivrednika

Svijest o osiguranju u poljoprivredi je dosta niska. Podsticajima se može uticati na to što potvrđuje i trostruko veći broj osiguranika u ovoj 2017. u odnosu na prošlu godinu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?