Projekat razvoja plasteničke proizvodnje u Lukavcu | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Projekat razvoja plasteničke proizvodnje u Lukavcu

Opština Lukavac dodijelila je plastenike i opremu za plasteničku proizvodnju za 20 korisnika u okviru Projekta ”Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba”, prenosi capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Cilj projekta je razvoj plasteničke proizvodnje, ali i zapošljavanje socijalno ugroženih na ovom području. Projekt je uspješno realizovan, a proizvodnja u plastenicima je već u toku, navode iz Službe za poljoprivredu Opštine Lukavac.

Nevres Mustafić iz Lukavca jedan je od korisnika projekta. On je dobio 100 kvadrata plastenika, sadnice kao i sistem za navodnjavanje. Na ovaj način je, kaže, stekao priliku za posao jer do tada je bio nezaposlen.

Pročitajte još...   Za deset mjeseci spriječen uvoz 69 tona zaraženog mesa

Već mjesec dana, od kako je postavljen plastenik, vrijedno radi sa svojom suprugom. Već se nadaju i proširenju proizvodnje jer im volje za radom i uspjehom ne nedostaje.

Ranije se nismo bavili poljoprivredom, mi smo početnici što se tiče plasteničke proizvodnje. Dobili smo, uz plastenik, i kulture kao što su mladi luk, salata i špinat. To smo zasadili, a na proljeće ćemo paradajz i papriku, rekao je Mustafić.

Ovaj projekt obuhvatio je 20 korisnika. Osnovni uslov je bio da korisnici budu mlađa, nezaposlena populacija.

Cilj je i na ovaj način pomoći nezaposlenom stanovništvu, ali i razviti plasteničku proizvodnju na ovom području, kažu u Službi za poljoprivredu Opštine Lukavac.

Pročitajte još...   Moguće poskupljenje povrća iz plastenika

Ističu i kako su korisnici projekta dobili svu potrebnu opremu za rad.

Što se tiče opreme korisnici će dobiti u tom paketu i sistem za navodnjavanje, onaj najjednostavniji sistem “kap po kap”. Dobili su i sadnice za ovu jesenju proizvodnju, kazao je u ime Službe za poljoprivredu općine Lukavac Muhamed Kovačević.

Projekt je realiziran po principu sufinansiranja. Korisnici su učestvovali sa po 20 odsto od ukupnog iznosa, dok su Opština Lukavac i humanitarna organizacija ”MAID”  participirali sa po 40 odsto.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)