Projekat razvoja plasteničke proizvodnje u Lukavcu | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Projekat razvoja plasteničke proizvodnje u Lukavcu

Opština Lukavac dodijelila je plastenike i opremu za plasteničku proizvodnju za 20 korisnika u okviru Projekta ”Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba”, prenosi capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Cilj projekta je razvoj plasteničke proizvodnje, ali i zapošljavanje socijalno ugroženih na ovom području. Projekt je uspješno realizovan, a proizvodnja u plastenicima je već u toku, navode iz Službe za poljoprivredu Opštine Lukavac.

Nevres Mustafić iz Lukavca jedan je od korisnika projekta. On je dobio 100 kvadrata plastenika, sadnice kao i sistem za navodnjavanje. Na ovaj način je, kaže, stekao priliku za posao jer do tada je bio nezaposlen.

Pročitajte još...   Hladno vrijeme stvara dodatne troškove u plastenicima

Već mjesec dana, od kako je postavljen plastenik, vrijedno radi sa svojom suprugom. Već se nadaju i proširenju proizvodnje jer im volje za radom i uspjehom ne nedostaje.

Ranije se nismo bavili poljoprivredom, mi smo početnici što se tiče plasteničke proizvodnje. Dobili smo, uz plastenik, i kulture kao što su mladi luk, salata i špinat. To smo zasadili, a na proljeće ćemo paradajz i papriku, rekao je Mustafić.

Ovaj projekt obuhvatio je 20 korisnika. Osnovni uslov je bio da korisnici budu mlađa, nezaposlena populacija.

Cilj je i na ovaj način pomoći nezaposlenom stanovništvu, ali i razviti plasteničku proizvodnju na ovom području, kažu u Službi za poljoprivredu Opštine Lukavac.

Pročitajte još...   Podsticaji za razvoj svinjarstva veći u odnosu na trogodišnji prosjek

Ističu i kako su korisnici projekta dobili svu potrebnu opremu za rad.

Što se tiče opreme korisnici će dobiti u tom paketu i sistem za navodnjavanje, onaj najjednostavniji sistem “kap po kap”. Dobili su i sadnice za ovu jesenju proizvodnju, kazao je u ime Službe za poljoprivredu općine Lukavac Muhamed Kovačević.

Projekt je realiziran po principu sufinansiranja. Korisnici su učestvovali sa po 20 odsto od ukupnog iznosa, dok su Opština Lukavac i humanitarna organizacija ”MAID”  participirali sa po 40 odsto.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Saharski pijesak i ribolov

Agro vijesti

Sastanak na temu protesta poljoprivrednika u Odžaku