Usvajanje Okvirnog dokumenta strateškog plana ruralnog razvoja BiH mora biti plod dogovora svih strana | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Usvajanje Okvirnog dokumenta strateškog plana ruralnog razvoja BiH mora biti plod dogovora svih strana

Povodom saopštenja pojedinih udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH da zbog Republike Srpske nije došlo do usvajanja „državnih dokumenata iz oblasti poljoprivrede“, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjeća ova udruženja da je poljoprivreda, po Ustavu, u nadležnosti entiteta.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Netačni su navodi pojedinih medija da iza ovoga saopštenja stoji „dvadeset udruženja iz cijele BiH“, kada je jasno da ga potpisuju samo udruženja iz Federacije.

Takođe, netačna je konstatacija da će poljoprivrednici izgubiti 90 miliona KM, te je potrebno je da se napusti politikanstvo i obmanjivanje javnosti i poljoprivrednika. Ovdje se ne radi o direktnoj pomoći poljoprivrednicima, već o sredstvima za koja će kvalitetom svojih projekata moći konkurisati različiti subjekti i aplicirati za sredstva.

Pročitajte još...   Nacrt Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji u 2018. godini

Usvajanje Okvirnog dokumenta str​ateškog plana ruralnog razvoja BiH, a koji je postavljen kao uslov EU, mora biti plod dogovora i konsenzusa svih strana, uz uvažavanje sugestija i primjedbi koje ima Republika Srpska. Republika Srpska se od početka zalagala za princip da se strategija na nivou BiH napravi na osnovu već postojećih entitetskih strategija. Republika Srpska ima usvojenu strategiju ruralnog razvoja koja se ostvaruje, a udruženja poljoprivrednika treba da se zapitaju da li drugi entitet ima strategiju.

Napominjemo da Vlada Republike Srpske i resorno Ministarstvo i dalje insistiraju da sam naziv ovog dokumenta reflektuje njegovu strukturu, te bi u tom smislu naziv trebao biti „Okvirni strateški plan ruralnog razvoja u BiH“. Sam dokument bi trebao da, u strukturalnom i sadržinskom smislu, bude koncipiran na modularnom principu, što podrazumijeva jasno prikazane strateške prioritete ruralnog razvoja za entitete i  Brčko Distrikt, te usaglašena okvirna strateška opredjeljenja za ruralni razvoj u BiH koja su korespodentna sa prioritetima politike ruralnog razvoja Evropske unije za period 2014-2020. Ukoliko se ovi kriterijumi primjene u potpunosti, usvajanje strateškog dokumenta neće biti sporno.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske