Ostatak ljetine upitan zbog stalnih kiša | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ostatak ljetine upitan zbog stalnih kiša

Česta kiša i visoka vlažnost vazduha ne pogoduju uzgoju povrća, voća i vinovoj lozi, jer su izloženi gljivičnim oboljenjima i bakteriozama, piše srpskainfo.

S druge strane, kukuruz i soja su u odličnoj fazi. Ratari očekuju odlične prinose. Ipak, semberski povrtari sa zebnjom svaki dan gledaju u nebo, jer ukoliko padavine ne prestanu mogli bi da ostanu bez ljetine.

Poljoprivredik Cvjetko Lukić iz Crnjelova ističe da će zasaditi 15 dunuma kupusa.

Ovo vrijeme pogoduje sadnji kupusa, ali ne i drugom povrću i voću. Ukoliko ne grane sunce, lubenica i dinja će istrunuti za kratko vrijeme. I pšenica je postradala, isklijala je i slab je hektolitar. Pojavile su se i razne bolesti u plastenicima na krastavcu i paprici.

Obilne padavine, međutim, pogoduju razvoju kukuruza i soje pa ratari očekuju dobre i kvalitetne prinose.

Pročitajte još...   Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog kiše

Ljubo Maletić iz Kojčinovca kaže da će kukuruz biti spreman za berbu gotov mjesec dana ranije nego prošlih godina.

Kad je dobra godina, kukuruz zna da “baci” po dunumu od 10 do 15 metara ili od 10 do 15 tona po hektaru. Iako je rano govoriti o prinosu i kvalitetu, zasad se kukuruz dobro drži. I gledajući ga trebalo bi da bude dobar i kvalitetan rod, kaže Maletić.

Istovremeno, vremenski uslovi nisu ugrozili ni proizvodnju duvana. Ovu industrijsku biljku u Semberiji na 260 hektara proizvodi osamdesetak proizvođača.

Tehnolog Čedo Gotovčević podsjeća da je duvan biljka koja zahtjeva dosta vlage do početka branja.

Vlaga je neophodna da bi biljka iskoristila hranu, odnosno prihranu koja joj je data. Međutim, sada nastupa period kada duvan traži sunce. Nadamo se da ćemo do kraja sezone imati tehnički zreo duvan, naglašava Gotovčević.

Agronom Vanja Nestorović kaže da su na različitim kulturama pojavila i različita oboljenja.

Imamo pojavu didimele, plamenjače, crne pegavosti, truleži. Osim bolesti problem proizvođačima je i otežan plasman jer je potražnja za lubenicama i dinjom velika u vrijeme visokih kultura, a sada imamo situaciju da ove kulture stoje na polju i zahtjevaju i adekvatnu zaštitu što automatski poskupljuje proizvodnju, kaže Nestorovićeva.

Stabilizacija vremena

Meteorolozi prognoziraju narednih dana toplo vrijeme, ali ne isključuju lokalne pljuskove u pojedinim dijelovima Srpske. Iako većih temperaturnih oscilacija neće biti, stabilizacija vremenskih prilika očekuje se tek idućeg mjeseca.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''