Otvoren 45. sajam šljive u Gradačcu | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Otvoren 45. sajam šljive u Gradačcu

U Gradačcu je juče otvoren 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Sajam šljive“ na kojem je učešće uzelo 320 izlagača.

Foto Blicko

Grad uspješnih

U prisustvu mnogobrojnih zvaničnika, izlagača i građana Gradačca svečanim presjecanjem vrpce sajam je otvorio visoki predstavnik u BIH, Valentin Inzko, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanovic.

Na oko 5000 kvadratnih metara svoje proizvode prezentovati će mnogobrojni izlagači iz BIH i regiona. Visoki predstavnik Valentin Inzko je istakao da je Gradačac grad uspješnih i poznatih ljudi, te da je trenutno centar cijele regije za šljivu i prehrambene proizvode.

Foto Blicko

Gradačački sajam potpuno je u trendu kada su u pitanju prehrambeni produkti i preduzetništvo. U Gradačac sam došao da se nahranim budući da je u pitanju sajam prehrambenih proizvoda. Došao sam da se nahranim optimizmom. Vi ste plemeniti, hrabri, ljubazni i to je karakteristika vaših ljudi. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u prilici da otvorim ovakvu izuzetno značajnu manifestaciju kako za Gradačac, tako za Bosnu i Hercegovinu i regiju, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Podrška Vlade FBiH

Premijer Vlade Federacije BIH, Fadil Novalić istakao je da je sajam kroz godine pretrpio mnogobrojne izmjene, te je preimenovan iz Sajma šljive u Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, što je širi pojam koji danas malo više odgovara vremenu.

Vlada Federacije BiH čini maksimalne napore u razvoju ovog sektora i ulaže oko 70 miliona KM godišnje. Sljedeći korak jeste povećanje onoga sto Vlada ulaže i daje u poljoprivredu. Trebamo učiniti određene korekcije u kojima će biti planirano povećanje u oblasti poljoprivrede kroz budžetska sredstva. Imamo problem sa otkupom i plasmanom. Moramo podupirati barem tri oblasti – otkup, preradu i hladno skladištenje, poručio je premijer Fadil Novalić.

Foto Blicko

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je istakao kako godinama Sajam šljive snažno potiče privredni razvoj i rađanja novih preduzeća koja doprinose društvenom razvoju.

Osim prezentacija, sajam je mjesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnim ljudima iz raznih oblasti koji pomiču granice znanja u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije. Posebno me raduje da je i ove godine na Sajmu šljive u Gradačcu ponovno povećan broj izlagača, naglasio je Jakub Suljkanović.

Problem plasmana

Prisutnima se obratio i načelnik opštine, Edis Dervišagic, koji je izrazio dobrodošlicu sa željom da se gosti i izlagači ugodno osjećaju u Gradačcu.

Od svog osnivanja ogroman je doprinos ove sajamske manifestacije razvoju Gradačca, kao jedne od vodećih poljoprivrednih ali općenito i privrednih potencijala opština u BiH. Gradačac je postao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem. Izazovi i problemi sa kojima se suočava BIH prisutni su i u našem gradu. Posebno očekujem da sajamski dani budu iskorišćeni za razgovore i prijedloge rješenja, problema poljoprivrednih proizvođača sa akcentom na problem otkupa voća. I ove godine stotine tona prvoklasnog voća proizvedenog na području naše opštine ostalo je bez plasmana. Ova pitanja, koja suštinski utiču na život, razvoj i opstanak stanovništva u BiH trebaju i moraju dobiti karakter nacionalnih pitanja, istakao je Edis Dervišagić.

Foto Blicko

Poslovni susreti

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je uvijek odličan povod da se istakne značaj poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Ujedno, on je prilika da resorne institucije poljoprivrednim proizvođačima prezentuju olakšice za proizvodnju a investitorima, kojih na sajmu u Gradačcu uvijek ima, predstave mogućnosti ulaganja u BiH. I ove godine, kao i prethodnih, upriličili smo veliki broj predavanja iz oblasti poljoprivrede. Akcenat smo stavili na suvu šljivu i plasteničku proizvodnju povrća i cvijeća. Takođe ćemo dodijeliti medalje za kvalitet proizvoda iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, poručio je direktor Šabanović.

Plave Gradačačke noći upotpuniti će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program. Ovogodišnji 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive održati će se od 29. avgusta do 1. septembra u Gradačcu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?