Otvoreno pismo podrške poljoprivrednika u BiH ministrima iz reda srpskog naroda u Savjetu ministara BiH za uvođenje mjera zaštite i blokadu rada SM do donošenja mjera zaštite domaće proizvodnje
Agro vijesti

Otvoreno pismo podrške poljoprivrednika u BiH ministrima iz reda srpskog naroda u Savjetu ministara BiH za uvođenje mjera zaštite i blokadu rada SM do donošenja mjera zaštite domaće proizvodnje

Otvoreno pismo podrške poljoprivrednika u BIH ministrima upućeno je od strane: Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Seljački savez FbiH, Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS, Županijska udruga svinjogojaca „Farmer“ Orašje te Udruženje poljoprivrednika sela Semberije i Majevice. 

Otvoreno pismo podrške poljoprivrednika

Foto: Ilustracija

Pismo prenosimo u cijelosti

Nedavno, tačnije u petak 23.04. u Gradišci je održan sastanak predstavnika poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Sastanak je održan na poziv poljoprivrednika koji su predsjedavajućem predočili nikad lošiju situaciju u kojoj se nalazi domaća poljoprivreda koja je direktno ugrožena prekomjernim uvozom svih poljoprivrednih proizvoda. To je dodatno izazvalo enorman pad otkupnih cijena, prije svega žive stoke, ali i voća, povrća, mlijeka i ostalih proizvoda, te njihove viškove. Uz nemogućnost plasmana svojih produkata, poljoprivrednici su suočeni i sa poskupjelom proljećnom sjetvom i neizvjesnom proizvodnom godinom. Nemajući nimalo odgovornosti za probleme poljoprivrednika, ministri iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda u Savjetu ministara BiH uporno odbijaju usvajanje odluke o uvođenju zaštitnih mjera pri uvozu mesa iz EU. 

Pročitajte još...   Žetva soje pri kraju, prinosi neočekivano niski
Predsjedavajući Dodik je podržao naše opravdane zahtjeve.

Imajući u vidu stavove pomenutih ministara poljoprivrednici su predložili predsjedavajućem Dodiku da svojim političkim kapacitetom, zajedno s ministrima iz reda srpskog naroda, ne podrže usvajanje nikakvih odluka na nivou BiH dok ne bude usvojena odluka o uvođenju zaštitnih mjera pri uvozu mesa u BiH. Iz ovoga bi bile izuzete odluke vezane za pitanje zdravlja građana-nabavka lijekova, vakcina i sl. Poljoprivrednici smatraju da, kao najbrojnija populacija u BiH, ne zaslužuju tako nipodaštavajući odnos pojedinih ministara. Predsjedavajući Dodik je nedvosmisleno prihvatio naš predlog smatrajući ga potpuno opravdanim, a što bi trebalo da se pokaže i na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH. 

Pročitajte još...   Otvoreno pismo Savjetu ministara za uvođenje zaštitnih mjera

Sa ovakvim stavom Predsjedavajućeg Dodika i zaključcima sa sastanka, poljoprivrednici RS su upoznali kolege iz FbiH koji nedvosmisleno podržavaju ovakav način rješavanja naših problema oko uvoza mesa u BiH. Imajući u vidu da smo iskoristili sve vrste pregovora i dokazali prekomjeran uvoz i prenisku otkupnu cijenu koji nas direktno pogađaju, svi poljoprivrednici su saglasni da podrže ovakav pristup do donošenja odluke o uvođenju mjera zaštite pri uvozu mesa i stoke u BiH. 

Gradiška, 28.04.2021.  

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice